4 Şubat 2015 Çarşamba

Ne Olacak Bu Barınakların Hali!


Bugün benim doğum günümdü... Pek de umurumda olmayan  doğum günlerimden biriydi. Ortalama bir gün olarak yaşanıp bitecekti  ama olmadı.
Pek çok akrabam, arkadaşım, sosyal medya aracılığı ile ya da telefonla arayıp  kutladılar, güzel dileklerde bulundular. Hatta hiç ummadıklarım bile. Telefonum defalarca çaldı.  Sağ olsunlar, var olsunlar.. Hiç önemsemediğim bu günü ve kendimi önemli bile hissettim bir ara..

Ne var ki şu an içim acılarla dolu. Kolumdaki iki kırığın acısı hiç kalıyor bu acının yanında. Şu an insanlık acısı çekiyorum. Gitgide duyguları yok olan, duyarsızlaşan, yozlaşan kitlelerin arasında ezilen, insan olmanın bilincinde olan pek az kişinin diğerleri adına hissettiği bir acı bu.

Tam bir yıldır bu köyde yaşıyoruz. Kapalı bir çevre. Aracım yok, toplu taşıma araçlarından kısıtlı bir şekilde yararlanıyorum. Sağlık sorunlarımız da olunca çok gerekli olmadıkça şehir merkezine  gitmiyorum. Bu nedenle kasaba  merkezindeki sokak hayvanlarının durumunu pek bilmiyordum. Gerçi her gidişimde çok kötü durumda bir iki hayvana rastlıyordum ama Manavgat'ın, sokak hayvanları için bir ölüm kampı olduğunu bilmiyordum. Antalya'dan tanıdığım, Haydost Derneği Başkanı Jale Ünsal'ın  twitter sayfasında Manavgat Barınağı ile ilgili korkunç  fotoğrafları ve ilgili yazıları görünce  şoke oldum. Jale'yi yıllardır tanırım, deneyimli ve  çok aktif bir aktivisttir. Boşa gürültü çıkarmaz. Merak edenler  Twitter sayfasına  göz atabilirler.@jaleunsal

Kısacası durum kötü. Turizmden yükünü tutan bir ilçede bunca  hasta ve aç hayvanın sokaklarda perişan halde olması zaten yeterince iç acıtıcı. Bir de ölüm kampı gibi bir (sözde) barınak çok canımı yaktı.  Fotoğrafları buradan paylaşmaya içim elvermedi. Bunu yazarken de utanıyorum; benim paylaşamadığım fotoğrafların gerçeği o barınakta yaşanıyor. Ha, bir de o barınağın  iyi bir barınak olduğunu savunanlar var.

''Bugün benim doğum günümdü'' diye başlayan bir yazının buralara geleceğini  tahmin etmezdiniz değil mi.. Yaşam hakkına saygı gösterilmeyen, insanlığımdan utandıran bir dünyaya gelmiş olmamın hiç ama hiç bir önemi ve anlamı yok..

14 yorum:

  1. Doğumgünün ve yeni yaşın kutlu olsun duyarlı, güzel kalpli insan. evet çok utanç verici dünyanın bu halini görmek ama işte böyle bir dünyaya biraz da olsa ışık tutabilmek, bir fayda sağlayabilmek için gelmişiz demek ki. pes etme sakın. senin gibi insanlara ihtiyacı var dünyanın ve bu dünyadaki masum varlıkların. Nice mutlu senelere, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Sağlıkla nice güzel yaşlar diliyorum arkadaşım .
    Canlıya saygı oluşmadı gitti ülkemizde:(herkesin inançlarına saygı duyuyorum ama asla ödün vermeden ahkam kesip sonra bir lokmacık canlara:
    aman pis gitsin başka yere ,
    ayyy alışmasınlar buralara,
    aman efendim evde olur mu hiç gibi cümleler kuranlara da çok kzıyorum yanım da söyleyen olursa ilk lafım siz onlara ait mekanlara gelip ev yapmayı bildiniz de köşesine bir kap su yemek mi ağır geliyor diyorum.
    barınaklar görevlerini yapmayacaklarsa niye açılır o da ayrı bir konu. Bir arkadaş bir kedi için aramıştı barınağı gözleri de görmüyordu (maalesef İzmir ve çevresinde ki barınaklar kedi kabul etmiyormuş) sokağa salın o kendini doyurur diye cevap vermişler:((( yanın da çalıştığı Dr un du şehir değiştirince vermek istemişti ama o cevaptan sonra kıyamadı şimdi evde bakılıyor yavrucuk.
    Başını ağrıttım ama çok içime dokunuyor bu olaylar.

    YanıtlaSil
  3. mrb,doğum gününüz kutlu olsun.Bu bahsettiğiniz barınaklardan heryerde var malesef.İnsanlara hayvan alırken barınaklardan almaları önerilmeli ve bu konuda bilinçlendirilmeliler,bu tür işlerde belediyelerin daha aktif olması beklenir ama nerdeeeeee

    YanıtlaSil
  4. "Gitgide duyguları yok olan, duyarsızlaşan, yozlaşan kitlelerin arasında ezilen, insan olmanın bilincinde olan pek az kişinin diğerleri adına hissettiği bir acı bu." O kadar doğru ki... Tüm insanlık adına utanmak, kendi türünden nefret etmek... Bu duyarlı azınlığın hep yaşadığı şeyler bunlar.
    Doğum günün kutlu olsun güzel insan. Yeni yaşın güzelliklerle gelsin, mutlu patiler ve duyarlı insanlarla karşılaştırsın seni.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Begonvilli Evim geçde kalmış olsam da doğum gününüzü kutluyor sağlıklı niçe yıllar diliyorum. Barınaklar için yazılacak çok şey var ama şuan müsait değilim çükü bir kafede yazıyorum çokda hızlı bir erişim yok. Altınoluk'dan çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Durum bu kadar iç acıtıcı olduğu halde, medyada sürekli, "çocuğu ısıran köpek, köpek insanlara saldırdı, kediler mikrop yuvası" gibi iğrenç haberler yapılarak bu durumu daha da körüklüyor. Bütün bu acıları, bu masum canlılara yaşatanlara ilahi adaletin bir an önce uğramasını diliyorum. İnsan görünümünde yaratık kesinlikle bu acımasızlıkları yapanlar. İnanın geneli böyle insanlarla dolu olan bi ülkede yaşamak bana azap gibi geliyor.
    Doğum gününüz kutlu olsun, gönlünüzce geçireceğiniz mutlu yıllar diliyorum... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Doğum günün kutlu olsun sevgili blog komşum. Çocukken bahçeli bir evde yaşardım. Bahçemizden kediler, köpekler hiç eksik olmazdı. Onları doyurur, hastalandıklarında veterinere götürür ve çok severdik. Apartmanda yaşamayı sevmiyorum. Her kafadan bir ses çıkıyor. Hayvan sevmeyen insanın duyguları köreliyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Bengovilli ev.....güzel insan doğum günün kutlu olsun.duyarlı insan daha nice yıllara....sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
  9. Doğum gününü kutlarım.
    benimde hiç önemsemediğim bir gündür, hele hele başka canlılar acı çekerken. İnsan, hayvan, ağaç fark etmez.

    YanıtlaSil
  10. Bugün toplantı vardı,iki hafta mühlet verilmiş,sanırım yeni gelişmelerle artık müdahale edilebilecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce ben de bizzat Orman Bölge Md'den Tuğrul Bey'le görüştüm. Sorunun çözüm aşamasında olduğunu, kesinlikle çözüleceğini söyledi.Yine de uzun süreli takip şart. Düzeltir gibi yaparlar, konu soğuyunca eski hamam eski tas oluverir. Geçmişte bunları yaşadık.Yakın bir tarihte Tuğrul Bey ile birlikte Belediyeye ben de gideceğim, söz aldım.

      Sil
  11. Çok sevindim.Yine de kaygılıyım. Göstermelik düzeltmeler olmasa bari:( Ben de burada boş durmuyorum. Bazı görüşmeler ve yazışmalar yaptım. Belediyeyi mail yağmuruna tutmakta fayda var ama bir süre sonra ortalık yatışınca eski düzene dönmeleri işten bile değil. Sizin toplantı nedir? Biraz bilgi verirseniz sevinirim. Sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  12. Sanki bu dünyada tek canlı biziz maalesef burada da barınakların durumu pek iyi değil...hele birde çocukları istedi diye alınıp sonra terkedilen hayvanları terkedenlerde vicdan varmı...bende köydeki evimin yakınına bırakılan en az 10 tane can dostlarına bakıyorum...sayı her geçen gün artıyor...doğum gününüz kutlu olsun...sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Öncelikle geçmiş doğum gününüzü kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.
    Türkiye'de gerekli denetim ve yasalar çıkmadıkça, barınak gönüllüleri çoğalmadıkça bu durumlar kaçınılmaz oluyor.
    Bir çoğumuz içimiz el vermediği için barınaklara gitmeyiz. Aslında bir gitsek, birebir görsek onların çaresizliğini; çok daha fazlası için çabalarız. Tabi ki kısıtlı imkanlarla yapabileceklerimiz bir yere kadar... Ama en azından onların sesini duyurabiliriz.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.