15 Ocak 2015 Perşembe

Annem '' Ezentere'' diyor

Bugün güneşi görünce sevgili ormanımda kısa bir yürüyüş yaptım. Amacım biraz temiz çam havası alabilmekti. Ormana uzanan patikanın  yanında harika çiçekleri olan bu çalıyı gördüm.


Az ilerde bir daha, bir daha derken epeyce  kalabalık olduklarını fark ettim. Daha önce çiçeklenmedikleri için gözümden kaçmışlar.

Eflatun çiçekleri enfes kokuyor. Yaprak formları ve renkleri de çok güzel!



Daha önce, sonbahar aylarında   aynı bitkinin daha yüksek yani ağaçsı olan beyaz çiçekli türüne rastlamıştım ve sizlerle paylaşmıştım.


 Onun yaprakları daha minik, çiçekleri de kötü kokuluydu. Bu ise çalı formunda eflatun çiçekli. Çiçekleri de enfes kokuyor.
Annem  adının ''ezentere'' olduğunu söyledi. Yanılıyor olabilir. Ben araştırınca  beyaz çiçeklisinin bilimsel adının Dafne Gnidioides, eflatun  çiçeklisinin ise Daphne Sericea olduğunu öğrendim. Yerel adlarını bilen varsa paylaşsın lütfen.
Sağlıcakla kalın..

16 yorum:

  1. Kışa inat ne güzel açmışlar. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ben limon çalısına benzetmiştim ama yaprak biçimleri farklıymış. Gugılda ben de şöyle bir gezindim, anneniz haklı yerel ismi ezentere imiş ama yabani defne de diyorlarmış. Çok güzeller gerçekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çiçek formu benziyor. Antalya'da Atatürk Parkı'nda vardı değil mi? Ne güzel bitkidir , mis gibi limon kokar beyaz çiçekleri. Ezentereler de güzel kokuyor ama ormanda bir kaç ay önce rastladığım beyaz çiçekli ağacımsı çalı kötü kokuyordu. Yine de tümünün aynı familyadan olduğunu sanıyorum.

      Sil
  3. Çiçeği olan olmayan bana hayat verir..Koksun kokmasın severim ben yeşili.Taa oralardan bile resimle mutlu oluyorum ben teşekkürler arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa sever arkadaşların bu tür paylaşımlara ilgi göstermeleri beni ayrıca mutlu ediyor. Teşekkürler..

      Sil
  4. Kışın içimizi ısıttınız çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Begonvilli ev.. çiçekleri görünce maşallah içim açıldı.teşekkürler...bende her gün fırsatlar yaratarak mutlaka gün içinde yürüyorum.inşallah biraz daha iyisinizdir.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürüyüşlere devam Emel Hanım. Evet, daha iyiyim. Teşekkürler.

      Sil
  6. Kokusu kötü bile olsa görüntüsü muhteşem beyazın koku da hani her güzelin bir kusuru tadında:)))
    Kış ayların da böyle açarak mutluluk dağıtmaları harika, bana fotoğrafı bu kadar iyi gelmişken sizi yakından çok daha mutlu ettiği kesin.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Beyaz da eflatun da bahçe peyzajında çok güzel olur. Eflatun olan harika kokusu ile oturma yerlerine yakın, diğeri de uzakça köşelere dikilebilir. Ben eflatun olandan bahçeye diktirdim.

      Sil
  7. güzel çiçekler kokusuda güzeldir.bende ilk gördüm sanırım . adınıda bilemiyorum. belki birbilen çıkar. ama kışın çiçek görmek insanı daha çok mutlu ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eflatun olanlar enfes kokuyorlar. Beyaz açanların rahatsız edici bir kokusu var. İkisinin de görüntüsü çok güzel.

      Sil
  8. evet bu çiçek ezentere ben köyde yaşıyorum bugün yürüyüşe çıktım ormana komşum köylüye sordum oda aynısını dedi

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.