2 Aralık 2014 Salı

Kedi Nanesi (mi acaba?)

Bugün size üç bölümden oluşan bir Begonvilli Ev öyküsü sunacağım..
İlk bölüm:
Üyesi olduğum  tohum ve fide satışı yapan  bir siteyi dolaşırken ''kedi nanesi''  olarak adlandırılan bir bitkiye rastladım. Hatta bir kaç çeşidi  olduğunu gördüm. Özelliklerini, yetiştirme koşullarını okudum.  Benim gibi bahçe ve kedi sever biri için harika bir bitki. Tanıtım fotoğrafında bitkinin lavantaya benzer çiçeklerini koklayan sevimli kedi resimleri vardı. Hemen sipariş verdim.

Derken efendim, sevgili ormanımda köpek kızlarımla sabah yürüyüşü yaparken çiçek açmış bu muhteşem çalıyı gördüm.  Oya gibi çiçeklerinin yanısıra çok hoş bir kokusu vardı. İlk görüşte aşık oldum. Keçilerin her gün katur kutur yediği çalılardan biri olduğu için bir kaç dal aldım.  Bu öykümüzün ormanla ilgili olan bölümü. Yani ikinci bölümdü.



 


Gelelim öykümüzün üçüncü bölümüne;
Bu bölümde birbiri ile hiç ilgisi yok sandığım iki bölümü birleştiren ip uçlarını göreceksiniz:

Eve gelip güzel çiçeklerimizin bir kaç kare fotoğrafını çekmek isterken bakın neler oldu:

 Bizim kedi kızlar ortaya çıktılar, çiçeğe bir ilgi, bir ilgi sormayın..

Bu haylazım, canım Colette'im. Pek ele avuca sığmaz kendileri. Özgür takılır, Fotoğraf çektirmekle falan işi olmaz. Yine de çiçeğin büyüsüne kapıldı ve fotoğrafını çekmeme aldırmadı.


 
Bu da ağırbaşlı kızımız Jane Hanımefendi.  Önce bir güzel kokladı, sonra da çiçeklerle poz verdi:)
 

Şimdi öykümüzü şu sorularla sonlandırayım; acaba benim ormanda tesadüfen bulduğum ve kedi kızlarımın bayıldığı bu bitki, bir kültür bitkisi olan kedi nanesi ile akraba mı? Ya da benzer içerikte kokuya ve özelliklere sahip  bir başka bitki mi? Yaprak formu, sitede tanıtılan kedi nanelerine benzemese de çiçekleri andırıyor. Umarım bu yazıyı bitkilerden anlayan ya da bu konuda uzman olan biri okur da bizleri bilgilendirir.
Begonvilli Ev'den sevgiler, selamlar tüm dostlara..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Nepeta

22 yorum:

  1. İlginç, bende merak ettim şimdi. :) Kedi kızlarınız da çok güzel. Fazlasıyla verimli bir yürüyüş olmuş.
    Fotoğraflar şahane.
    Sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bitki ile ilgili bilgi toplayabilirsem paylaşırım.Merakımız da sonuçlanır inşallah. Ah o kedi kızlarım, benim stres ilaçlarım:) Bir de köpek kızlarım var, köpek oğlum Minik'i de unutmayalım. Baya kalabalık bi aileyiz.

      Orman evimize oldukça yakın. Bu köye geliş nedenlerimizden biri ve gerçekten de benim için tam bir doğa okulu. Bizden de sevgiler sevgili Ersin:)

      Sil
  2. Ben onun çiçekli pozunu yerim! Maaşallah güzel hanımlara. Eşim peyzaj mimarı, akşama fotoğrafları göstereceğim. Belki bilgi sahibidir ve bizi aydınlatır. Yalnız o çiçeklerin rengi de ne güzelmiş; tam benlik.:).. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz:) Ay çok sevinirim, çünkü gerçekten merak içindeyim, ''kedilerimi cezbeden bu bitki ne?'' diye. Bizden de sevgiler..

      Sil
  3. uzman değilim ama biliyorum o püren otu. çiçeklerinden arıların çok lezzetli bal yaptığı ve kuru dallarından bahçe süpürgesi yapılan ot yada çalı deniyor. bende çok severim bu çalıyı. harika bir görüntü oluşturur sık bulunduğu yerlerde. ayrıca siz de çok güzel fotoğraflamışsınız. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim bu bilgi için. Evet, çok sayıda arı vardı çiçeklerinin üzerinde. İşte blog dünyasını bu nedenle seviyorum, Bilmediğim pek çok şeyi öğreniyorum.Kedilerin bu bitkiyi sevmesi ilginç. Fotoğraflarımı beğenmenize sevindim:) Bizden de sevgiler.

      Sil
  4. çok hoş bir yazı olmuş,
    o bitkiyi bahçenize dikin; kediler orayı mesken tutar.
    poz vereni masa üstüne kopyaladım.
    güzellikler için sağ olun, sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Diplerinden minik bir fidecik ya da çelik alıp bahçeme dikmeyi ben de düşündüm. Jane size sevgilerini gönderiyor:) Siz de sevgi ile ve sağlıcakla kalın.

      Sil
  5. Ayy çok güzeller sizi okumak çok hoşuma gidiyor birbirinden çok farklı insanlar bu sayede diğerini tanıyor
    sanal falan ama seviyorum ben
    canan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Canan Hanım. Sanal diye düşünmeyin.Bloglardaki paylaşımlar yaşamın ta kendisi. Begonvilli Ev kesinlikle öyle:)

      Sil
    2. Zaten öyle düşünmüyorum
      çevremdeki insanlar bu ara hep
      bunu dillendiriyor yer etti demekki
      yazıverdim kırdıysam affedin selamlar canan

      Sil
    3. Aman efendim, ne demek. Kıracak bir şey söylemediniz ki:) Sevgiler, selamlar..

      Sil
  6. Kedı kedi yerim senin o güzel bakışını kedı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Bolat Abisi.Bundan sonraki paylaşımızda da var Jane Hanımefendi. Planlamadık ama geldi kuruldu fotoğraf karesine. Bizi yine ziyaret edin olmaz mı:))

      Sil
  7. Bengovilli ev.... bayıldım...kızlarımın pozuna hayran kaldım...mevlam hepimizi ayrı ayrı düşünmüş,tüm güzellikleride hepimize paylaştırmış. Jane ' nin koklayışına bakarmısın yerim ben onları....çiçeklerin kenarlarıda oyalı gibi...orada birde gördüğüm hanım dilendi bey beğendi modeli örgünün renkleri çok hoş ve zevkli olmuş. ellerinize sağlık....teşekkürler paylaşdığınız için .sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Emel Hanım.Detaylara dikkat ettiğinize göre ortak zevklere sahibiz. Güzel ve nazik yorumunuz beni mutlu etti. Bizden de sevgiler, selamlar..

      Sil
  8. Bu küçük hanımın pozları beni benden alıyor bayılıyorum onun pozlarına. Kedi nanesini duymamıştım kedi otu diye bir otun olduğunu kediler hasta olduğunda onu yiyip iyi olduğunu okumuştum bir kitap da çok da güzel bir kitapdı belki siz de okumuşsunuzdur eğer okumadıysanız okumanızı öneririm bir kedinin hayatını anlatıyor. Ben yinede ismini yazayım. Dewey Vicki Myron

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsına münhasır bir kedi kızdır kendileri:) Kedi nanesinin bir kaç farklı türü var. Ben de bahçe için ürünler ve tohumlar pazarlayan bir sitede gördüm. Ancak benim ormanda bulduğum bitki pürenmiş. Enfes çiçekleri olan Akdeniz makilerinden bir çalı türü
      .Önerdiğiniz kitabı not aldım. Mutlaka okuyacağım. Teşekkürler.

      Sil
  9. Merhaba,
    resimdeki bitki Fundagillerden bir tür. Ayrintili bilgi icin http://en.wikipedia.org/wiki/Erica.

    Nilgün
    Selamlar
    Nilgün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evet, o familyadan bir çalı türü olduğunu öğrendim. Adı da Püren:)

      Sil
  10. sanırım erika

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.