26 Haziran 2014 Perşembe

Tükürük Bezi Taşı



Daha önce ne duymuş ne de görmüştüm.

Başıma gelince öğrendim. Bakın neler oldu;
Üç gün önce boynumda, sağ tarafta, çene altında bir şişlik ve ağrı ile başladım güne. Yutkunma zorluğu ve ağzımı açamama durumu vardı. Ee biraz korktum, çünkü uzak bir akrabamızı boğazındaki şişlikle başlayan çok eziyetli bir süreçten sonra kaybetmiştik. Neyse uzatmayayım, o gün ''of!puf!'' larla geçti. Baktım ertesi gün çene altındaki kitle büyüyor ve ağrı da artıyor, korkum iyice arttı. Hemen  iyi bir hekim arayışına girdim. Malum bu çevreyi iyi tanımıyorum. Antalya'da olsak sorun değil.  Artık, bıktırıcı araştırmalar, gerekli gereksiz pek çok tetkik beni bekliyordu. Bir de  kötü  bir sonuç olasılığı..  Bu arada ben açım, su dahi içemiyorum. Beynimde 40 türlü olumsuz düşünce dolaşıp duruyor. Eşimi düşünüyorum, kızlarımı, Minik'imi düşünüyorum. Onları kimlere emanet ederim, yoksa sokaklara mı düşerler? Delireceğim. Bu arada Biber'i sevgili eski komşum Emine Hanım'a, Jane'i Sezoş'a veririm diyorum ama Haylaz Colette ortada kalıyor. Köpek kızlarım ve yaşlı Minik'im hepten zordalar. Badem yıllarca çile çektikten sonra şimdi  mutluluğu buldu. Cins değil diye kimse almaz. Kuyruk hiper aktif, kimse istemez. Minik yaşlı, onu da istemezler.. İşte böyle düşüne düşüne aklımı kaçıracağım. Ertesi gün mutlaka doktora gitmeliyim diye bir uzmandan randevu aldım. Muayene saati gelene dek biraz dinlenmeye, başarabilirsem uyumaya çalışayım dedim. Ağrım belki biraz azalır diye bir aspirini suda eritip içtim. Bu arada ben ilaç içmekten nefret ederim. Ezbere ağrı kesici falan asla almam. halimi anlayın artık. Daha sonra bir 20 dakika kadar uyumuşum. Uyanınca gördüm ki, boğazımdaki ağrı ve şişlik daha bir  zorlayıcı olarak devam etmekte. İşte tam o anda hafifçe öksürdüm galiba ve ağzıma tık diye sert bir parça geldi. Önce dişim kırıldı sandım ama dişlerimde sorun olmadığını görünce çok şaşırdım. Evet bu taş  görünümlü sert parça boğazımdan çıkmıştı. Olayın ardından Antalya'daki tanıdık bir uzmandan bilgi aldım.

Meğerse tükrük kanallarında taş oluşabiliyormuş. Bu taşlar zamanla kanalı tıkayıp oradaki dokuların şişmesine ve ardından da iltihaplanmasına neden oluyormuş. Pek çok durumda ameliyatla çıkartılması gerekiyormuş ama tahmin edeceğiniz gibi hassas  ve zor  bir ameliyat. Neyse ki benim taşım kendiliğinden düştü. Üç gün boyunca neler çektiğimi anlatamam. Ertesi sabah yani şu an şişlik  biraz küçülmüş. Bu taşlar yüzde yirmi olasılıkla yine oluşuyormuş. Umarım  tekrar oluşmaz. Bu  sabah hastalanalı beri ilk kez düzgün bir kahvaltı yaptım ama hala ağrım var. Yine de eşimle espriler yapıyoruz. Diyorum ki;
''Bunca acı çekmeme karşın şöyle minik bir pırlantam olsaydı bari. Şimdiye dek hiç kıymetli bir taşım olmadı ama ne gezer, kötü görünümlü, pütürlü bir çakıl taşım oldu. '' Şaka bir yana değerli taşlara falan pek düşkünlüğüm yok. İlla ki istesem mutlaka olurdu, cidden önemsediğim şeyler değiller.
Ben yaşadım, sizler yaşamayın, aklınızın bir köşesinde olsun, olur da karşılaşırsanız panik yapmayın diye  paylaştım. Sağlıklı , harika günleriniz olsun.

41 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun, bademcik taşını duymuştum, hatta yaşadım bile, ama bunu ilk defa görüyorum. Sağlık gibisi yok.. tekrar geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bademcik taşını da yeni öğrendim. Tükürük bezi taşı gerçekten de çok eziyet eden bir şey. Haklısınız, sağlık çok önemli. Bir yudum suyu, bir lokma yiyeceği rahatça yutabilmek ne büyük bir nimetmiş..

      Sil
  2. geçmiş olsun; 15 yıl önce evlenmeme 1 hafta kala aynı sorun bende de olmuştu; ızdırabınızı çok iyi bilirim; 1 hafta boyunca neler çektim; artık durumu kabullenmiştim balayına bu şekilde gidecektim ama Allahtan düğün sabahı taş düştü :)) nasıl sevinmiştik anlatamam; stresten vücut yapar demişti doktor...Geçmiş olsun Ünver B

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce olsa da, size de geçmiş olsun. Aman bir daha başımıza gelmesin.

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun komşum ! Ben de ilk kez duydum ne hastalıklar varmış şu insanoğlunda da haberimiz yokmuş:( Neyse bu kadarla kalır inşallah !
    Değerli taş konusunu ben yıllar önce böbrek taşı düşürmek suretiyle hallettim zaten :)))
    Öpüyorum hepinizi . Aklınıza gelen her türlü kötü düşünceye de kış kış !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle dedim. Kırk yıl düşünsem boğazda taş oluşacağı aklıma gelmezdi. Bu arada yazıda söz etmesem de Colette için siz aklıma geldiniz. İsim annesi bakar kızıma dedim ama size bunu yapamazdım. Çünkü gördüğüm en haylaz kedilerden biri. Çok özel ve güzel olmasına karşın ne sevdirir, ne söz dinler. Aşıları bir dert, hap yutmaz. Özgür ruhlu, zaman zaman hırçın bir kız işte.
      Demek böbrek taşı düşürdünüz. Çok geçmiş olsun, bir daha asla yaşamamanızı diliyorum. Evet, kötü düşüncelere kış, kış! Bu gün moralim yerinde:)

      Sil
    2. Allah gecinden versin komşum ,o nasıl söz ? Tabii ki Colette benim de kızım,seve seve bakarım ama ... Kış kış !!!

      Sil
    3. Biliyorum böyle düşündüğünüzü ama bildiğiniz gibi değil:)) Colette veteriner muayene odasını birbirine katmış bir kız. Evet, kış, kış!

      Sil
  4. Öncelikle geçmiş olsun, kayınvalidemde de zaman zaman boğazında şişlik oluyor tükürük beziyle ilgili birşey dedi ama tam anlayamamıştım. Sizinkiyle benzer bir durum olabilir. Şiştiği zaman limon suyuyla gargara yapar iyi geldiğini söyler...aklınızda olsun belki işe yarar...sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayınvalidenize de geçmiş olsun. Evet, olabilir. Taşlar küçükse benimki kadar sıkıntı vermeyebilir. Benim düşürdüğüm taş 1cm uzunluğunda. Yine de ihmal etmesin. Ben de elma sirkesi-su karışımı ile gargara yapıyorum. Limon suyu da olabilir. Sanırım asitli ortam temizliği işe yarıyor.

      Sil
  5. Geçmiş olsun; üzücü bir şey çıkmamasına çok sevindim. Her geçen gün yeni bir hastalık öğreniyoruz, sonumuz hayır olsun. Psikolojik olarak, her duyduğumu yaşıyormuşum gibi hissediyorum, çok fena...Yediklerimizi ve içtiklerimizi düşününce çok da şaşırmamak lazım aslında:S.. Bazen diyorum, keşke fotosentez yaparak yaşayabilsem. Kedilerim ile ilgili aynı düşünceleri ben de zaman zaman yaşıyorum. Ben olmasam ne olurlar, kim bakar acaba diye. Ama karma diye birşey var. İyi düşünelim herşey iyi olsun:)...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim. Ben de şu an kuş gibi rahatladım. Aman öyle her duyduğunuz hastalıktan etkilenmeyin. İnsan yaşamı karmaşık hale gelince hastalıklar da tuhaflaşıyor galiba. Bu hastalık yediklerimizden, içtiklerimizden değil de vücudun kalsiyum emilimi ile ilgiliymiş. Hatta stresin tetiklediğini söyleyen bile oldu. Doğrudur.

    Ah o canları düşünmemek olası mı? Bizlere bir şey olsa gerçekten de çok trajik durumlara düşebilirler. Allah korusun. Karmaya ben de çok inanırım. Niyet ve eylemlerimize göre bir şekilde korunduğumuza da inanırım. Bizden de sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. büyük geçmiş olsun. insanın aklına önce kötü şeyler geliyor ama böyle yapmamak lazım. ben de hemen paniğe kapılırım. size acı vermiş ama neyse ki halledilebilir bir rahatsızlıkmış. çok çok geçmiş olsun. sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinize aynen katılıyorum. Dünden beri halime şükredip duruyorum. Her türlü rahatsızlığı olanlara ve özellikle çok daha zor astalıklarla savaşanlara acil şifalar diliyorum.

      Sil
  8. Çok geçmiş olsun hiç duymamıştım böyle birşey neyseki kendiliğinden gitmesini bilmiş .Benimde zor zamanlarımda aklıma ilk gelen kedi kızım Nazlı olur çocuk gibidir benden başkasıyla yapamaz,sağlıklı olmak gibisi yok sağlıklı günler dilerim kendinize iyi bakın sevgiler...GÜRŞEN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de duymamıştım.

      Demek ki aynı duyguları paylaşıyoruz. Onlar gerçekten çok hassaslar. Güzel dileğiniz hepimize olsun.

      Sil
  9. Geçmişler olsun ben de ilk defa duydum bu hastalığı. Böbrek taşı ızdırabını ben de iyi bilirim.Lütfen olumlu düşünmeye devam edin.Nasıl duygulandım canlarınız için kaygılarınıza.Ablamda öyle bize vasiyet eder kedilerini hele ilk göz ağrımız çilek hanımın yeri apayrıdır.Benden bir dakika önce o gitsin sonra da ben der. Önden ben gidersem anlayamaz mahvolur diye.Allah hepinize sağlıklı uzun ömürler versin inşallah.Hepiniz çok özelsiniz.Sevgiler Türkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Türkan Hanım. Diğer olasılıkları da göz ardı etmeden olabildiğince olumlu düşünüyorum.
      Demek ablanız da bizden:) Diğer insanlar bu duyguları pek anlayamaz ama bizler iyi biliriz ve bir şekilde de birbirimizi buluruz. Size ve ablanıza sevgiler, selamlar.

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun; hiç duymadığım ve şahit olmadığım bir durum geçmiş başınızdan, çok şaşırarak okudum doğrusu.

    Şehirde yaşasaydınız, taş, pırlanta için uğraş verirdi belki ama köye gidince denemeye değmez deyip burun kıvırmış anlaşılan :) Fakat boğaz için hayli büyük ebatlarda, böyle kurtulduğunuz için çok şükür. Umarım tekrarlamaz.... Bu haliyle gelmiş ve geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nurdan Hanım. Taş düştüğü an siz benim şaşkınlığımı bir görseydiniz..

      Haklısınız:) Taş sosyal ortamımıza uygun davrandı. Buraya taşınmadan önce oturduğumuz sitede pırlanta yüzükle plaja giden bir hanım görmüştüm, gülümsemistim. Burada ise köy hayatı işte.:) Sevgiler, selamlar.

      Sil
  11. Çok geçmiş olsun, ama sen bize pırlanta değerinde bir bilgi verdin, daha güzeli olabilir mi hiç? Sağlıklı günler diliyorum, çok çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Bu tür deneyimlerin paylaşılması gerekir. Hastalığı hiç tanımadığım için acımla, ağrımla uğraşırken bir de korku yaşadım. Aynı durumu başkaları yaşamasın istiyorum. Size de sağlıklı günler.

      Sil
  12. evet,,,,bende hic duymadim
    gecmisler olsun..bir daha insallah tekrar etmesin
    iyi bitmesine cok sevindim...agrilari unutursun,,,
    ama tasi iyi sakla :)))))))))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tekrarlamasından çok korkuyorum. Bizden de sevgiler.

      Sil
  13. İlgiyle okudum yazını. Çok çok geçmiş olsun. Gözden taş düştüğünü bile duymuştum. Ama bunu ben de duymamıştım. Neyse sonucuna bakalım. Her şey yolunda evdekiler geleceğe güvenle bakabilirler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha bilmediğimiz neler var kim bilir. Kimsenin başına gelmemesini dilerim.

      Sil
  14. çok geçmiş olsun,pırlanta değerinde bi rahatlama oldu sonunda:)
    umarım tekrarlamaz
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun
    Şifalar daim olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçti gitti inşallah. Sağ olun, hep birlikte sağlıklı olalım:)

      Sil
  16. Çok geçmiş olsun, gerçekten şanslıymışsınız. Ameliyat olmadan kurtulmanıza çok sevindim. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl:) Ameliyat riskli ve zormuş. Size de sağlıklı ve mutlu günler.

      Sil
  17. Çok çok çok geçmiş olsun öğretmenim! Bir an önce tamamen iyileşmenizi dilerim. Allah başka hastalık göstermesin size inşallah. Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Ayşen'ciğim. İnsanoğlunun başına her şey gelebiliyor. Güzel dileğin hepimiz için olsun canım. Sana da sağlıklı harika günler diliyorum. İdil'i kocaman öptüm. Sizleri buraya bekliyorum. Bu laf olsun diye değil içtenlikle söylenmiş bir davet:) Sevgiler, selamlar.

      Sil
  18. Blogunuzla karşılaşma sebebim bu olmasaydı keşke, hakkında pek tecrübeye rastlanmıyor internette. Fazlasıyla sorun yaşamış ve iki tükürük bezi de alınmış biri olarak olur da okuyan olursa naçizane tavsiyem olsun "su için", en azından bol bol sıvı tüketin. Önemsiz görünen derdini çeken bilir cinsten şeylerden biri de bu. Ameliyatsız atlatmanıza çok sevindim hiç tekrarlamamasını umuyorum, iyi akşamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle size de büyük geçmiş olsun.Aslında isim belirtilmeyen yorumları paylaşmıyorum ama içtenlikle yazdığınız için, özellikle de tavsiyeniz okunsun diye paylaştım. Su içmeyi ihmal edersek bu ve bunun gibi pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarmış oluyoruz. Tekrar geçmiş olsun diyor, Begonvilli Ev'den selamlar gönderiyorum.

      Sil
  19. Şu an aynı sıkıntılar bendede var. Bide bnm taş gözükmüyor. Doktor bişey yok diyor ama yemek yiyrmiyprum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun! Belki çok küçüktür. Bol su için

      Sil
  20. İyi günler bu konu hakkında bir sorum olacak, yemek yerken boğazimda şişlik oluşuyor yemekten sonra geri eniyor araştırdım tükürük tüzi tasi varmış temsili resimde ki gibi sizde de oluyor muydu yemek yerken sisme

    YanıtlaSil
  21. Bendede var nasıl düşüreceğim bilemiyorum bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.