25 Ağustos 2011 Perşembe

Ardıç Kuşu



Doğadaki herhangi bir canlıyı biraz yakından inceleyecek olursanız; türünün devamı için hatta  diğer canlılar için mucizevi yeteneklerle  donatılmış olduklarını  görüp hayranlık ve şaşkınlık duyabilirsiniz.

Ardıç kuşu da böyle bir  canlı. Güzel, zarif ardıç kuşları, ardıç ağaçlarının tohumlarını  yiyorlar ve doğanın inanılmaz,  detaycı  bir süreci başlamış oluyor.

Tohumlar ardıç kuşunun sindirim sisteminde  özel bir işlem görüyor  ve  çimlenme  yeteneği kazanıyor. Artık ayrıntıları bilemiyorum ama bu işlem  yalnızca  ardıç kuşunun  sindirim sisteminde  gerçekleşebiliyormuş. Daha  sonra doğal yollarla  tohumlar belki de kilometrelerce  uzaklara  bırakılıyor ve  çimleniyor. Kuşların  yutmadığı  tohumlar ise çimlenme yeteneğine  sahip olamıyor..

Ne  kadar  şaşırtıcı değil  mi? O  güzelim  ardıç ormanlarının oluşabilmesi  için  mutlaka  ardıç  kuşlarına  ihtiyaç var.. Bir canlı  türü  yok  olunca  ona  bağlı  olarak ortaya çıkan zincirleme  yıkımları açıklayan  bir  örnek  bu  durum. Türlerin çeşitliliğinin,  yaşam halkalarının  kopmaması  için çok  gerekli olduğunun  kanıtı...



6 yorum:

  1. Ardıç kuşunun maharetini duyduğumda ben de çok şaşırmıştım.Kimbilir bilmediğimiz daha nice sırlar var tabiatta! Hayran olmamak elde mi?

    YanıtlaSil
  2. Yaa sevgili komşum! İnsanoğluna duyurulur. Doğadaki o muhteşem dengeyi bozma,çek ellerini ! Mutlu bir hafta sonu dileklerimle...

    YanıtlaSil
  3. iyi ki paylaştınız bu bilgiyi.Yeni birşey öğrendim.Teşekkür ediyorum.
    Bilgi de ardıç kuşları gibi olsa gerek..

    YanıtlaSil
  4. Doğadaki dengeyi yüce rabbim nasıl itinalı kurmuş ve en kiymetli varlık insanoğlu maalesef hiç birşeyin kıymetini bilmeden yakıp yıkıp geçiyor:))
    Bilgi için teşekkürler arkadaşım

    YanıtlaSil
  5. Doğanın muhteşem gizemlerine,dengelerine bayılıyorum.Ne kadar öldürürsen öldür; o kendi dönüşümünü yapacaktır. Ama bir şartla, doğayı her öldürüşümüzde o da kendi güzel cezalarını verecektir bize.

    YanıtlaSil
  6. Ardıç kuşunun kendine özgü bir gizemi vardır. Sanki gözleriyle sizinle konuşur. Benim için çok çok özel bir kuştur. Bu özelliğini ise sizin yazınızdan öğrendim ve teşeküür için yorum yazmak istedim.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.