13 Ağustos 2010 Cuma

Bir Bilene Sormalı / Sardunyalarımın Hali :(

Balkonumun  güzelleri sardunyalarım,  ilkbaharda  ve  yaz  başlarında  çok  canlı  ve  keyifli  görünüyorlardı.  Öyle  çok  tomurcuklanmışlardı  ki , bu  yaz bol  çiçekli sardunyalar arasında balkon  keyfi  yapacağımızı düşünüyorduk. Ancak çiçek  açmaya  başlayınca  bir  sorun  ortaya  çıktı. Çiçekler  yeterli  büyüklüğe  ulaşamadılar  bir  türlü. Küçük küçük,  kavruk  ve  renksiz,   içler  acısı   bir  görünüm  aldılar. Yani  açmadan  soldular  ne  yazık  ki..İyi  beslenemediklerini  düşünüp  sıvı  gübre  verdim  ama bir  türlü  düzelmedi  durumları.  Çiçek  bakımından  anlayan  arkadaşların  tavsiyelerini  bekliyorum.

19 yorum:

  1. Sardunyalar, yaz dönemindeki muhteşem görünümlerini ufak bir bakım ve özenle kış boyunca da koruyabilir. İlk soğuklar kendini göstermeden önce bitkilerinizi kaldırarak, serin ve oldukça kuru bir sera ya da kış bahçesinde muhafaza edin. İlkbahar geldiğinde bitkiler; su, sıcaklık ve ışık ile birlikte canlanacaktır.
    Sağlıklı yeni bitkiler için budama işlemini Temmuz ya da Ağustos ayında yapın, sağlıklı kısımlardaki sürgünleri ölçerek 10 ila 15 cm uzunluğunda, sadece bir boğum alttan kesin. Alt kısımlardaki yapraklan temizleyin ve bu şekilde beş ya da altı kesilmiş parçayı kumlu gübre karışımı ile dolu 12 cm'lik bir kaba koyun. Kök gelişiminin hızlanması için gölge bir limonluğa yerleştirin ve kış boyunca burada tutun ya da don tehlikesi olmayan seraya alın. İlkbaharda su ve gübre vererek Haziran ayında bitkiyi büyümeye hazır hale getirin.

    YanıtlaSil
  2. sevgılı begonvıllı ev bızım de sardnyalarımız var

    gelen bu yorumdakı bılgıler ıcın Sakin adam a

    ve bu konuya yer verdıgın ıcınde sana tsk edıyorum

    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Sakin Adam. Kışı geçirmede sorun yaşamadık. Yazımda da dediğim gibi ilkbaharda gayet sağlıklı ve capcanlıydı sardunyalarım. Çiçeklenme döneminde ters giden bir şeyler oldu demek ki. Çiçekler gelişmedi ve açamadılar. Yine de verdiğiniz bilgiler için teşakkürler.

    YanıtlaSil
  4. Öykü'cüğüm, onların o hastalıklı halini gördükçe içim sızlıyor. Sora sora öğreneceğiz ve elimizden geleni yapacağız. Çiçek bakımı ile ilgili siteler var ama deneyim çok önemli bence. Belki aynı durumu yaşamış ve çözümünü öğrenmiş arkadaşlarımız olabilir diye paylaştım. İlgilenenlere çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. annem bazı çiçeklerin saksıları dar olduğu için çiçeklerinin büyüyüp gelişemediğini söylerdi... sebep bu olabilir mi? belki toprakları az geliyordur... yaşam alanlarını daha da genişletseniz...

    bu arada, yeni bloguma ziyaretiniz için çok teşekkürler...yorum bırakmasam da hep takipteyim sizi...
    bu hesabıma da ekledim.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Begonvilli ev, bitki ve çiçeklerle ilgili her konuda en iyi yardımı sakin adamın dışında www.ağaçlar.net'ten bulabilirsin..Bu sıcaklarda benimde sardunyalarım haraboldu...sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Bende bahçemde aynı sorunları yaşıyorum.Bunun yazın zararlı güneş ışınlarının Dünyamızı daha çok etkilemesinden ileri geldiği söyleniyor. Güneşin bu zararlı etkisini(Güneş Yanığı)önleyici bazı tarımsal ilaçlardan söz ediliyor.(Ben kullanmadığım)
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. Saksıların dar gelme olasılığı olabilir Ruşen Hanım. Çünkü sardunyalarım çok büyümüşlerdi. Zamanı gelince saksıları büyükleri ile yenilemeli.

    Ayrıca bloğumu izlediğiniz için çok teşekkürler. Zarif yorumlarınız olsa da olmasa da eksik olmayın.

    YanıtlaSil
  9. Verdiğiniz adresi not aldım Şükran Hanım, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Doğanın dengesini bozduk Kadir Bey. İşte sonuçları..İlaç olsa da kaybedilen denge bir daha kolay kolay kurulmuyor.

    YanıtlaSil
  11. bizimkilerde böyle oldu ..ne yapacağımı şaşırdım ..havadan olabilir ..

    YanıtlaSil
  12. Araştırınca bir şeyler öğreniliyor Kelebek, ayrıca blog arkadaşlarımızın tavsiyeleri de çok güzel. Kışa girerken saksısını değiştirmek, toprak eklemek gerekiyormuş. Ben bunu yapmamıştım. Bir de adres buldum, video ile anlatıyor.
    Bir bakın isterseniz.
    http://www.uzmantv.com/konu/sardunya-bakimi

    Sevgiler, selamlar

    YanıtlaSil
  13. Selam, bende bu bahar tohumdan yetiştirdim sardunyalarımı..antalyada yaşıyorum.tatile giderken eşime teslim ettim..3-4 saat güneş görmelerine karşın yapraklarını sararmış ve beyazlamış çiçekleri dökülmüş buldum dönüşümde..araştıdım..fazla sulamadan olabileceğini öğrendim..eşim çok sıcak diye toprak kurumudan sulamış sık sık.
    kötü yapraklarını budadım toparlanmalarını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Bylo mi potěšením shlédnout vaše krásné stránky...Zdravím Soňa

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler LiLa, bu olabilir. ben de fazlaca suluyorum sıcakta ölmesinler diye.

    YanıtlaSil
  16. Sardunyalari ben de cok severim. Bu yil ekmedik. Sanki yaz gelmedi gini. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Selamlar,çiçeklerin aynı dertlerini paylaştığımızı görünce benim bir tecrübemi paylaşmak istedim.Sardunya yapraklarının altlarında gözün göremiyeceği kadar küçük beyaz uçan böcekler oluşuyor ve çiceğin güçünü tamamen alıyor, demir eksikliğine karşı (saçıkıbrıs) yaprakların güçlenmesini sağlıyor toprağına bir miktar serperseniz denemenizde yarar var tabii önce böcekleri temizlemek gerekiyor Kolay gelsin. Sağlıklı çiçekler temennisiyle...

    YanıtlaSil
  18. Haklısınız Nesrin.En güzel bahçe ve balkon bitkilerinden biri sardunya. Renkleri çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  19. Teşekkürler Sen, önerinizi uygulayacağım. O sözünü ettiğiniz minicik beyaz sinekleri ben de görüyorum.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.