16 Temmuz 2010 Cuma

Çok Çarpıcı Bir Kısa Film


Bir kaç gün önce tv de belgesel kanallarından birinde tesadüfen kısa bir tanıtım filmi izledim. Yapmam gereken işler beni beklerken gözüm takılıverdi ve adeta ekran karşısında donup kaldım ama ne filmi hangi kanalda ne de hangi programın içeriğinde izlediğimi bilmiyorum. Müthiş bir kurgulama ve oyunculukla tam olarak, vermek istediği mesajı belleğinize kazıyan türde bir filmdi.

Güzel bir erkek çocuk, ürkek bakışlarla bir şeyler arıyor, insanlar tarafından korkutuluyor, üzerine su dökülüyor, dövülüyor, oradan oraya koşuşturup kendini korumaya çalışıyordu. Parkta bir bankta oturan bir anne kıza korkarak yaklaşıyor ve kız, çocuğun başını okşuyor. O da minnettar gözlerle kıza bakıyor ama anneden tepki görüyordu. Sonra çöp yığınlarına yaklaşıp bir şeyler arıyor, bu arada gün batıyordu. Büyücek bir karton kutuya girip kendini gizlemeye çalışırken görüntü donuyor ve fondaki ses ''Ne büyük bir acımasızlık, değil mi?'' gibi bir söz söylerken erkek çocuk görüntüsü sokak köpeğine dönüşüyordu.

İşte o zaman düşündüm ki insan olarak empati duygularımız yetersiz. Dünya tersine dönseydi, hayvanlar daha üstün bir konuma gelseydi evrimleşerek ve aynı acıları insanlara yaşatsalardı neler olurdu? Madem ki doğa bizleri böyle üstün bir konuma koymuş, hayvanlara, doğaya daha insaflı davranmamız gerekmez mi? Ne zaman idrak edeceğiz dünyanın yalnız insanlara ait olmadığını?



FİLMLE İLGİLİ BİLGİLER VE VİDEOSU BURADA, YEŞİM'İN SAYFASINDA

10 yorum:

  1. Bende geçen sene izlemiş ve yayınlamıştım. En sonunda o sokak köpüşünün torba geçirilmiş haliyle masumca yatışı beni de resmen vurmuştu...

    YanıtlaSil
  2. Okurken tüylerim diken diken oldu. Çok anlamlı. Kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi başka canlılara da yapmamalıyız.

    YanıtlaSil
  3. İşte bu...

    Insan olmanın.. en onemlı yönu belkı de

    ezılen hırplanan ezıyet goren kalmayacak
    EMPATI kurarsak...


    keske bunu basarabılseydı ınsanoglu...

    YanıtlaSil
  4. Ablacığım videoyu buldum izin verirsen ben de blogumda paylaşmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ben çok etkilendim arkadaşlar. Çevremizde olup biten olaylara biraz daha duyarlı olabilirsek dünya çok daha güzel ve yaşanılası bir yer olacak.

    Elbette Yeşim, bloğunda yer vermene çok sevinirim. Ne kadar çok izlenirse o kadar fazla insana ulaşır bu tür mesajlar.

    YanıtlaSil
  6. Bence dünyanın en vahşi yaratıkları insanlar.
    Sevgler:)

    YanıtlaSil
  7. Kısa metraj film gerçeği aynen yansıtmış.

    Yukardaki köpek fotoğrafı benim 2007 ekim ayında çektiğim fotoğraf: Bu fotoğraf olan yazımda dediğim gibi fotoğraf çekmede zorlanmıştım çünkü göz temasından bile ürküyor kaçıyorlardı. Çok üzücü bir şey. İnsanın yüreği sızlıyor. İnsanlardan bir dost bakışını bile ummaz hale gelmişler. Bizim buralarda köpeklere yiyecek ve su yardımı yapanlar çok olsa da anlaşılan köpeklere hoyrat davrananlar daha çoğunlukta. Kediler o kadar korkak değil, en azından göz temasından fazla ürkmüyorlar.

    Bu arada ne hatırladım:
    9 yıl kadar önce Küçükçekmece'de diğer mahallelerle ilgisi olmayan, ada gibi küçük bir mahalleye yolum düşmüştü. Orada insandan çok köpek vardı. Köpekler insanlardan korkmuyordu, her biri bir binanın önü kadar küçük bir alanı bölge olarak sahiplenmişti. Bazı binaların önüne birden fazla köpek düşüyordu. Böyle mahallelerin sayısı artsa daha iyi olur. Köpekler insanlar kadar tehlikeli değiller. Küçükçekmece'deki o mahallede dolaşmak Tarlabaşı - Dolapdere ara sokaklarında dolaşmak kadar korku verici değildi bilakis daha güvenliydi.

    YanıtlaSil
  8. Önceki yorumuma düzeltme yapıyorum:
    Fotoğrafın esas bulunduğu yer, benim eski blog (ilk blogum).. (daha sonra o sayfadan bu resmi yini siteme almışım, yakında tamamını alsam iyi olacak)

    Oradaki tarih 8 temmuz 2007..
    Köpek hakkında o gün şunları yazmışım:
    "Sokak köpekleri kadar insanlardan yılmış hayvan yok sokaklarda. Her zaman tedirginler. Kediler insanlardan pek korkmuyor ama köpeklerin hali beni endişelendirdi. İnsanlar bu kadar kötü olamaz diyebilmek isterdim."
    Aynı sayfada kedilerden de bahsetmişim:
    http://kiremit.blogcu.com/onlar-evsiz-sicak-bir-yuva-nedir-bilmezler/1938399

    YanıtlaSil
  9. Ben de Google arama motoruna ''sokak köpeği'' yazarak ulaştım fotoğrafınıza. Çok etkileyici buldum ve sayfama aldım. Madem kime ait olduğu belli oldu teşekkür etmem lazım. Hem bloğunuzda bu konuları ele aldığınız için hem de fotoğraf için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.