6 Temmuz 2009 Pazartesi

Gezi / Sagalassos Antik Kenti





Geçtiğimiz hafta sonu gezi proğramımızda Sagalassos Antik kenti de vardı. Pazar günü Sagalassos'ta tarih ve doğa ile iç içe muhteşem bir gün yaşadık.


SAGALASSOS HAKKINDA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Sagalassos Türkiye'nin güney batısında, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeyinde yer alıyor. Antalya'ya 115 km. uzaklıkta. Kent Torosların yüksek yamaçlarına kurulmuş. Bulunduğu coğrafi bölgenin adı Antik Dönemde'ki adı Pisidia.





Sagalassos'ta 15 yıldır süren kazı ve restoras yon çalışmaları var. Türk ve Belçikalı arkeologlar, yontu ustaları yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Çalışmaları hakkında sohbet edip bilgi aldım. Örneğin yok olan sütun başlıklarını orijinaline uygun şekilde yapan yontu ustasının çalışmalarını izledim. Farklı renkle ilgili işlem görüp görmeyeceklerini sordum. Hiç bir işlem görmeyecekmiş yeni yontulanlar.





Sagalassos' da kimler Yaşamış?
MÖ.14. yüzyıla ait Hitit kaynakları Salawassa adlı bir Luwi dağ kentinden bahseder. İlerde Sagalassos adını almış olan yerleşim yerinin tarihteki ilk yazılı kaydı bu olabilir.
Frig ve Lidya dönemlerinde yerleşim bir kent niteliğine kavuşmaya başlar. İskender'in Anadolu'yu fethi sırasında, bu yöre halkı onun ordularına direnç göstermişler. Tarihi kaynaklar M.Ö. 332 yılında Sagalassos'un güneyinde yer alan üstü düz konik tepedeki çatışmanın ardından bu gün bu tepe halen İskender Tepesi adı ile bilinmekte..

Sagalassos Web.Sitesi
Sagalassos'un Florası


1 yorum:

  1. Canım fotolar çok güzel yine....
    Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.