6 Haziran 2017 Salı

Begonvilli Ev'in Begonvilleri





















Begonvil aşkım çok uzun yıllar öncesine dayanır. İlk yetiştirmem, bir Kıbrıs Seyahatimde, oradan aldığım  fideyi saksıya dikmemle başladı. Antalya'da  yedinci kattaki apartman dairemizin balkonunda fuşya rengi begonvillerimiz, koşulların elverdiğince büyümüş balkondan taşmaya başlamıştı. Aşağıdan apartmana bakanlar bu begonvillerden gözlerini alamıyordu. Daha sonra blog yazmaya başlayınca bloğuma  isim kaynağı olan begonviller işte bu begonvillerdir. Daha sonra  bahçeli bir evde oturmak kısmet oldu. Havuzunun etrafı  muhteşem  begonvillerle dolu güzel bir sitenin sakinlerinden olduk. Tabi ki bahçeye ilk diktiklerim, farklı  renklerdeki begonvillerdi. Diğer güzel  bitkilerle birlikte  bahçemiz sitenin en güzel bahçelerinden biriydi. Site yaşamının kısıtlamaları  patili canlarımız için  uygun olmadığı için, daha fazla özgürlük uğruna ve  şu an karşımda uzanan çam ormanının büyüsüne kapılarak  bu köy evini satın aldık. Bahçe berbat durumdaydı. Temizleyip  düzenlemeye çalıştık. Yine ilk dikilenler rengarenk  begonviller oldu.  Kış sonunda dikilen begonviller öyle bir  gelişip açtılar ki;  ''işte gerçek Begonvilli ev bu'' diye düşündüm.  Ne var ki begonvillerin ilk kışında  hepsi dondular.  Kış sonrası yeniden  fideler alıp diktim.  Bu kez önlem alıp korurum diye düşünüyordum. https://begonvilliev.blogspot.com.tr/search?q=begonvillerim
Hava  durumunu takip edip don beklenen gecelerde, begonvillerimi  eski çarşaflarla sardım. Sonuç: Hayal kırıklığı.  Tek canlı kalan  bu  fotoğraflarda kalan koyu mor, diğerlerine göre küçük çiçekleri olan  yerli cins tabir edilen begonvil oldu.  Zaten geldiğimizde  bahçede bakımsız halde bulmuştum onu. Artık  tüm dikkatimi ve sevgimi ona yoğunlaştırdım. Bakımını titizlikle yaptım. Kısa sürede toparlandı ve çok gelişti. İlk kez  balkon demirlerine  ulaştıkları gün  adeta  kutlama yaptım.  Duygularımı  bir yazı ile anlatmıştım.  https://begonvilliev.blogspot.com.tr/2015/12/begonvilimi-optum.html

Budamasını kendim yaptım. Bahçenin uygun yerlerine  yavrularını diktim.  Onlar da büyüyorlar. Çok soğuk günlerde  uç dalları  zarar görse de gayet güzel bir şekilde kışı atlatabiliyorlar.  Begonvillerimi çok seviyorum.

16 yorum:

  1. Çok güzel bir ev bahçesi. Ev bahçelerini seviyorum. Anneanne, büyükbaba bahçelerini seviyorum. Meyve ağaçsız, begonvilsiz filan park gibi oluyor. Park bitkilerinden bu yüzden uzak durmak isterim. Reçeli yapılacakmış olgunlaşma sonrası hissi uyandıran meyveli ağaçlar olmadan bahçe olur mu?

    Ellerinize sağlık. İnsan budamasını filan yapmazsa bahçenin anlamı kalmaz, değil mi* Çok güzel bir bahçe. Çok sıcak. Mutlulukla keyif kahveleri içmenizi dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben bakımlı her türlü bahçeyi sevenlerdenim. Yerine göre süs bitkisi, yerine göre meyve, sebze.. Bizim bahçemiz fazla büyük değil. Küçük bir sebze bölümümüz var. Ayrıca evin arka tarafını patili dostlara ayırdık. Yeri gelmişken sizi, Facebook'taki ''Bahçe Meraklıları'' grubumuza davet ediyorum. Güzel dileğiniz için de ayrıca teşekkürler.

      Sil
  2. harika gerçekten acaba BUrsa kışına dayanırlar mı?

    YanıtlaSil
  3. Çevrenizde begonvil olup olmadığını gözlemleyin.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel,maşallah masal ev gibi,güzel günlerde sağlıkla yaşayın,ellerinize sağlık...sevgiler Gürşen

    YanıtlaSil
  5. Begonvil aşkına "begonvilliev"sayesinde tutuldum ben. Şimdi Ünye'de Karadeniz'e karşı, batıdan ve biraz da güneyden güneş alan bir yedinci kat balkonunda koca bir saksıda üç begonvili birden büyütmeye çabalıyorum.yalnız çiçek verio sonra uzunca bir süre çiçeklerini ve yapraklarınu döküyorlar. Tekrar yaprak ve çiçek vermesi epey zaman alıyor. Sizinkiler çok güzel elinize sağlık. Bakımıyla ilgili bilgi de verseniz ne güzel olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de tebrik ederim sizi. Tamamen farklı bir iklimde begonvil yetiştirebilmek çok büyük başarı. Balkonunuz müsaitse ve imkanınız varsa bir bölümünü camla kaplatırsanız çok iyi sonuç alabilirsiniz. Facebook'taki Bahçe Meraklıları grubumuzda begonvil bakımını uzunca anlatacağım.

      Sil
  6. Harika bir görüntüsü var. Ben mor renge aşık biri olarak bu çiçekleri ne zaman görsem yeniden aşka düşüyorum. Maşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de mor, fuşya tonlarını çok severim. Begonvil o kadar cömertçe çiçek açıyor ki, yaz boyunca gözlerimiz bayram ediyor.

      Sil
  7. Ismetciğim...maşallah bayıldım.emeğinize sağlık ..sevgiler emel .

    YanıtlaSil
  8. Bugün kalbimle doya doya huzur içinde bu güzel yerde ve ede yaşınızı diliyorum evvela begonvil oldukça güçlü bir bitkidir ayrıca da söylememe gerek yok ki güzeldir rengi insanı mest eder resimlere bayıldım benim de olsun istedim çok çok beğendim maşallah diyorum Allah bana da nasip etsin,hadi inşallah amin💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dilerim her şey gönlünüzce olur.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.