24 Kasım 2015 Salı

Yaban Mersinli Kek

Orman yürüyüşümde yaban mersinlerinin olgunlaştığını gördüm. Tadına baktım; fazla tatlı olmasalar da çok hoş bir baharat içeren aromalarını beğendim. Bu enfes meyvelerin  mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini  düşündüm.
Yaban mersinlerinden ne yapılır?
Yaprağından çay, meyvelerinden kek..  Yine de çay konusunu abartmamak gerekir. Yaban mersininin faydalarına bir göz atabilirsiniz(tık)
Ben  keki denemeye karar verdim.
Güçlü bir tadı olan meyvelerden biraz sakınarak kullandım ama kek piştikten sonra tadına bakınca bol bol kullanmadığım için pişman oldum. Çünkü bu meyve cidden keke çok yakışmış.



2 çay fincanı un, 2 yumurta, bir çay fincanı şeker, yarım çay fincanı eritilmiş tereyağ, yarım çay fincanı sıvı yağ,  yarım çay fincanı pastörize süt, kabartma tozu, vanilya ve
yaban mersini..  Bu malzemeler 12 adet  kağıtlı minik kek için yeterli.


Ben keklerimi elektrikli karıştırıcı kullanmadan yapıyorum. Şeker, yumurta ve diğer sıvıları kuvvetlice çırptım. Unla birlikte elediğim kabartma tozu, vanilya karışımını ekleyip kaşıkla karıştırdım. Çok fazla değil ama.. En son yaban mersinleri de ekleyip 3/4 oranında kek kalıplarına paylaştırdım.180 derecede 35 dakikada piştiler.




























Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun...

24 yorum:

  1. Öncelikle "Öğretmenler Günü"nüzü içtenlikle kutlarım ♥

    Yaban Mersin' li kek çok lezzetli görünse de benim gönlümü dalları sarıp sarmalayan porselen sürahi çaldı :)) Dallarla brlikte çok estetik göründü gözüme. Ha elbette ellerinize sağlık, kekin kokusunu taaa buradan duydum inanın...Mis mis ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Severek çalıştığım bir mesleğim olduğu için hep mutlu olmuşumdur.
      Porselen sürahi Begonvilli Ev'in tarzına oldukça uygun değil mi:)) Yakın zamanda aldım sayılır. Yarın kasabada alışveriş günüm. Aldığım yerde hala varsa bir tane de sizin için alacağım. Evet, kekler gerçekten de oldukça lezzetliydi. Ev halkının talebi üzerine daha bol mersinli olarak tekrar pişecek.

      Sil
  2. fotoğraflarınız çok güzel, bayıldım.. kekinizde çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık, afiyet şifa olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Saadet Hanım'cığım. Her zamanki gibi çok zarif bir yorum yazmışsınız.

      Sil
  3. Nefis görunuyor elinize sağlık afiyet olsun Türkan

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık. Orman ne cömert. Değerlendirmeyi de bilince ortaya güzel şeyler çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerçekten de öyle.. Burada olmamızın nedenlerinden biri de yakınımızdaki orman.

      Sil
  5. Begonvilli ev...ellerine sağlık..hemen deneyeceğim....kekler nefis duruyorlar....biz mersinde yaban mersinine murt derdik.yapraklı kısmınıda her mezar ziyaretinde yanımızda veya mezarın giriş kapında satılırdı.alırdık.dizayn çok güzel ...maşallah ...sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa, buralarda bir yerde Murtiçi diye bir köy varmış. Demek adı oradan geliyor. Bu bilgi için teşekkürler sevgili arkadaşım. Evet, dalları ve yaprakları çelenk için çok uygun. Bizden de sevgiler.

      Sil
  6. Çok güzel gözüküyorlar. Tadı da eminim çok güzeldir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Görüntü ve lezzet olarak iyi olmayan tarifleri paylaşmıyorum. Gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Yine de herkesin farklı damak tadı tercihi olduğunu göz ardı etmemeli:)) Sevgimle.

      Sil
  7. Ellerinize sağlıkk çok güzel gözüküyorlarr :)
    Sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Bizden de sevgiler, selamlar.

      Sil
  8. Kek ve fotoğraflar harika görünüyor elinize emeğinize sağlık derim.
    Yaban Mersini'ni birkaç yıl önceye kadar hiç tüketmezdim daha doğrusu adını bilir meyvesini hiç tanımazdım kızımla alışverişe çıkınca (Kanada'da) insanların ellerinde çok miktarda bu yemiş kutularını görürdüm kızıma sordum bunlar ne diye ingilizce ismi değişik olduğundan bilemedim kızım onların Yaban Mersini olduğunu yiyince beğeneceğimizi söyledi ve orada kaldığımız sürece her akşam yatmadan daha doğrusu yatsılık deriz ya bizde bir kase yoğurda biraz kahvaltılık gevrek birazda bu meyveden koyarak yerdik çokda zevk alarak ama nedense Türkiyeye gelince yemek aklımıza gelmiyor:) Hatılattığınız için teşekür eder sevgilerimi iletirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.. Bizim burada da Alman, İngiliz ve Avusturyalı bir kaç aile var. Bu tür ürünlerin değerini en çok onlar biliyorlar. Pek meraklılar. Bir de ben tabii ki:)) Diğerleri için hiç bir anlamı ve değeri yok. Dün yürüyüş yaparken menengiçleri gördüm. Küçük ağaçların uçlarında kırmızı, yeşil meyve kümeleri çok güzel görünüyordu.

      Sil
  9. Mmmmhh leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Tam mevsimi. Biz yaban mersininin beyaz renkli olanlarına hambeles diyoruz. Şimdi çalılarda tomruk tomruk meyve vermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlardan da var ama daha az sayıda. Adını öğrendiğim iyi oldu, not aldım. Teşekkürler.

      Sil
  11. Görsem tanıyamazdım bile yaban mersinini yada menengiçi çok eksik hissettim meraklıyım aslında
    daha çok orman gezisi yapmalı muşmula ve yabani incir toplamıştı babacım seviyorum yazılarınızı Allah ağzınızın tadını bozmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Yakınında orman olan bir yerlerde yaşayanlar orman gezileri yapmalı mutlaka. Tertemiz, oksijen dolu bir hava, yürüyüş egzersizi ve etraftaki güzellikler ruh ve beden sağlığı için çok iyi geliyor. Güzel dileğiniz için çok teşekkürler. Size de güzellikler diliyorum.

      Sil
  12. Hemde orman dan toplanmış doğal organik..çok severim yaban mersin ini vede bayılırım muffin da kek te salata da kullanmaya...tarif paylaşım ve resimler için teşekkürler..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salatada kullanmak da iyi fikir:)) Ben teşekkür ediyorum. Bizden de sevgiler.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.