20 Kasım 2015 Cuma

Bir Yastık Hikayesi ♥



Kanaviçe üstadı Nurdan Hanım'ın düzenlediği etkinlik  beni özendirdi. Zaten bu geleneksel işi çok seviyordum. Harika  çalışmalar yapan arkadaşlar olduğunu da bildiğim için ''acaba bir şeyler yapmaya çalışsam becerebilir miyim? diye düşündüm. Ellerimdeki, boynumdaki rahatsızlıklar ve bu alanda deneyimsiz olmam  gözümü korkuttu.  Yine de küçük bir çalışma ile katılmak istedim. Nurdan Hanım da beni  yüreklendirdi.




''Ne  yapabilirim?'' sorusu epeyce meşgul etti kafamı. Aslında renklerle bezeli, zarif ketenlerin üzerine işlenmiş ve özellikle de beni yansıtan, Begonvilli Ev'den esintiler taşıyan bir şeyler işlemeyi çok isterdim. Desenin özgün olması elbette tercihimdi ama ilk çalışmamda bunun haddim olmadığını düşündüm. Üstelik kasabadaki kumaş mağazalarında  sözünü ettiğim, kanaviçeye uygun  zarif dokulu ketenleri bulamadım.  Renk işine ise hiç girmedim. Sınırlı alışveriş süremin sonunda elim boş olarak köye döndüm.




Ertesi gün kumaş sepetimi ve çekmecemi gözden geçirirken bir parça etamin buldum. Bir kaç tane de renkli yumağım vardı. Çok sevdiğim vintage tarzı bir yastık yapabilirim diye düşündüm. Bu yastıkta doğadan desenler, kuş ya da kelebek, biraz da kalp olmalıydı. Pek çok desen inceleyip bunda karar kıldım. Banal  bir el işi çıkma riski ile biraz tedirgin ama hevesle ve  heyecanla işlemeye başladım.




İşleme ilerledikçe yastığın formu ile ilgili fikirler kafamda uçuşmaya başladı. Bir yandan da titizleniyorum; çarpıları atarken,  yönlerinin hep aynı olmasına, kumaşın büzülmemesine, arka  yüzün de temiz olmasına dikkat ediyorum.  Yanlışlık yapıp bir kaç kez söktüğüm oldu.
Aslında  çok zevkle, gayet iyi bir hızla ilerlerken olan oldu. Daha yarıya bile gelmeden boyun ağrım ve elimde uyuşma başladı. Zorunlu olarak ara verdim. Bu  deseni bir iki gün dinlenip azar azar işleme yaparak yaklaşık on günde tamamladım.

Arada bol bol kitap okudum.







 Yastığıma uygun renkte çiçek bulmak için sevgili ormanımda uzun yürüyüşler yaptım,  bu güzel orman  meyvelerinin renkleri ve formları tam istediğim gibiydi.




Tekrar yastık hikayesine döneyim; sadece etamin  ile, yastığımın yeteri kadar dekoratif olmayacağını düşündüm. Kırkyama çalışması yaptığım günlerden kalma  desenli kumaşlarım arasında bu minik desenli parçayı buldum.
Sıra aplike uygulamasına gelince, seyrek dokulu etaminden dolayı  başarılı olamamaktan korkuyordum.  Neyse ki  bu  videoda çok güzel anlatılmış: 




Son olarak eski komşularımdan Melahat Teyze'ciğimin  hediyesi olan zarif el örgüsü dantelle yastığımı tamamladım.  Teşekkürler Melahat Teyze

Son olarak bu zevkli çalışmayı  yapmam için teşvikçim ve ilham kaynağım olan  sevgili Nurdan Hanım'a 

53 yorum:

  1. çok güzel olmuş.böyle buram buram emek kokuyor.güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yüreklendirdiniz beni:)

      Sil
  2. Nefis bir çalışma olmuş, emeklerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  3. bayıldım,10 numara olmuş,içim gitti,biraz da argo tarif dibim düştü,
    eline sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Güzel arkadaşım ne güzel işleyip ortaya çıkartmışsın eline sağlık, senin gibi benimde benzer sağlık sorunlarım olsada ara sıra minnak işlerle ben de kendime terapı uygulamış oluyorum.. bu arada orman meyveli dallara da aşık oldum ben çok severim yabani güzellikleri.. sevgi dolu geçsin hafta sonunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Şükran Hanım. Zamanında biraz daha idareli kullanmalıymışız elimizi kolumuzu. Yorulmak nedir bilmez durmadan temizlik yapardım. İşte sonuç! Size de mutlu hafta sonları olsun.

      Sil
  5. "Bir koltuğa kaç karpuz sığdırmak" denirdi eskiden. Siz de ne güzel bir koltuğa emekle, özenle işlenmiş bir yastık ve güzel bir kitap sığdırmışsınız. Yaptığınız işi mükemmel yapmak istiyorsunuz. Daha sağlıklı günlerde kim bilir neler başaracaksınız.
    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Elimden geldiğince özenle çalışırım.Umarım dediğiniz gibi olur.Aynı güzel dilek bizden de size olsun.

      Sil
  6. Ah sevgili komşum! Bu ne kadar güzel, ne kadar şirin bir yastık olmuş bayıldım. Tek kelimeyle mükemmel... Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Zarif yorumunuz beni cesaretlendirdi. Ah, o '' ellerine sağlık'' sözü en ihtiyaç duyduğum dilek. Umarım öyle olur da ellerim iyileşir:))

      Sil
  7. Çok zahmetli ve emek isteyen bir çalışma gerçekleştirmişsiniz. Üstelik birden fazla tekniği son derece titiz ve zevkli bir şekilde birleştirmişsiniz. Bu yastık bir efsane olmuş sevgili komşum ellerinize sağlık! Mutlulukla sağlıkla kullanın inşallah !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün Hanım, bu tür işlerdeki becerinizi bildiğimden yazdıklarınız için çok mutlu oldum. Yani neredeyse inanacağım başarılı olduğuma:)) Güzel dileğiniz için çok teşekkürler komşucuğum. Ah şu komşuluk gerçek olabilseydi neler yapardık birlikte. Sevgimle..

      Sil
  8. Çok güzel bir yastık olmuş, iyi günlerde kullanın.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok daha güzelleri sizin olsun:)) Bizden de sevgiler.

      Sil
  9. çok güzel olmuş gerçekten ellerinize sağlık güzel günlerde kullanın. geçmiş olsun bu arada, kolunuzu hareket ettirmek iyi gelmedi demek ki.. ama harika bir sonuç elde etmişsiniz maşaAllah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet Hanım, ben duaların gücüne yürekten inanıyorum. Her ''geçmiş olsun'' dileğini de dua olarak algılıyorum. Sağ olun, eksik olmayın. İyi ki sizler gibi dostlarım var.

      Sil
  10. Ah sevgili İsmet Öğretmenim; siz neler yapmışsınız böyle ♥♥♥ Kalbimi tam 12'den vurdunuz...Bu ne güzel bir iş, bu ne özen ve zevktir böyle ♥♥♥

    İtiraf etmeliyim ki elleriniz ve sağlık durumunuzu gözönüne alıp; bu konuya hiç bulaşmazsınız diye düşünüyorum. Topu tam 90' a atmış bulunuyorsunuz yani - ben ters köşe!

    Benim için kurduğunuz cümlelerin her biri için de tek tek teşekkür ederim , utandırdınız beni....

    Sevgi ve selamlarımla;

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ♥♥♥ Ben de kalpler dizerek başlamak istedim yanıt yazıma.. Demek beğendiniz, demek bende ışık gördünüz:)) Amiyane tabir olacak ama ben bu gazla iyileşmek için çok gayret edip, bu güzel uğraşıyı karınca kararınca sürdürmeye çalışmaz mıyım... Sağ olun efendim. İyi ki varsınız. İyi ki dostlarımdan birisiniz. Üreten, becerikli elinizi sıkıyor, sevgi ile kucaklıyorum sizi.. Nursun Hanım'a da sevgilerimi selamlarımı iletin lütfen.

      Sil
  11. harika olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yıldız Hanım. İade-i ziyarete geleceğim. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

      Sil
    2. iade i ziyaretinizdeki güzel yorumunuz için teşekkürler senelerdir takip ederim sizi çok mutlu oldum

      sevgilerimle

      Sil
    3. O mutluluk bana ait. Umarım bundan sonra daha çok iletişim halinde oluruz. Sevgimle..

      Sil
  12. ellerinize emeğinize sağlık. ilk karedeki uyum, görsellik çok hoş. sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zarif yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bizden de sevgiler..

      Sil
  13. Çooook güzel olmuş çok elerine emeğine sağlık. Yastığın kalp şekli, kuşların kalplerin etrafında oluşu,etfafındaki dantelin bir komşudan gelişi ( bu örnekten çok örmüşlüğüm vardır) çokda yakışmış, kitabın basım tarihi, ve de çerçevedeki fotoğraflar hepsi bir yastık hikayesini ne güzel anlatmıiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kova'cım, nasıl da dikkatli bir izleyicimsiniz:)) Detaylara olan ilginize hayran kaldım. Açıkçası ben de bir kova olduğum için bu konuda benzeştiğimizi fark ettim. Örneğin kitabın basım tarihi, Vintage tarzı çalışmamı destekleyici köşede küçücük bir ayrıntı idi. Çerçevedeki fotoğraflar ise benim ve eşimin nikah fotoğraflarımızdır. Dantel, hiç bir yerde değerlendiremediğim, çok kaliteli bir iple örülmüş zarif bir dantel ve bu yastıkta yerini buldu. Yastık hikayesinin ana duygusunu bu detaylar oluşturdu. Bu hikayeyi gerçek anlamda okuyan dostlar olması ne hoş:))

      Sil
    2. İsmet Hanım'cığım eskiye eski yaşanmışlıklara ilgim çok bu nedenle sevdiğim konu ve görsellerde detaylara çok önem veririm bide kova burcu olunca..........sevgiyle kalın.

      Sil
  14. Begonvilli ev....süper olmuş,maşallah ....elden çıkan bir şey emeğine sağlık....harika...güle güle kullanın.Melahat teyze'ye selamlar ...kenar dantel çok güzel olmuş....ellerinize sağlık....sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Emel, senin içtenlikle yazdığın yorumların tadı bir başka:)) Sanki benim çocukluk arkadaşımsın. Sen de el işlerini seviyorsun değil mi? Antalya'ya gidince Melahat Teyze'ye selamlarını söylerim. 90 yaşına yaklaştığı halde maaşallah çok güzel, çok bakımlı, doğa sever, hayvan sever, kültürlü bir kadındır. Eşimin de lisede biyoloji öğretmeniymiş vakti zamanında:)) Bizden de sevgiler.

      Sil
  15. Gerçekten çok güzel olmuş, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Sadece elişinde değil, fotograf çekimi ve zarif kompozisyonunda da çok ustasınız. Bu her zaman dikkatimi çekmiştir.
    Sevgili Begonvilli ev, beni çok mutlu ettiniz. Ben hikayelerimi instagramda fotograf altında yazıyorum sürekli. Siz orada var mısınız acaba? eğer yoksanız bile sayfamda benim galerimin linki var. Arzu ederseniz oradan okuyabilirsiniz. :)
    Bugün daha kaza geçirmişolarak bulunmuş yeni bir ergen yavruşun ev kadrosuna katılma hikayesini yazdım. :)
    Sevgiler en kocamanından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dost, öncelikle iltifatınız için teşekkür ederim. Burada iletişim halinde olduğum tüm dostlarım benim için değerli ama ne yalan söyliyeyim, patili sever insanlar daha da özel. Ne yazık ki benim İnstagram hesabım yok. Orada Begonvilli Ev kullanıcı adını kullanan biri varmış ama o ben değilim. Blog çok daha eski olduğuna göre, ya tesadüf ya da benim orada olmamamdan yararlanıp blog adımızı kullanan biri. Hesabım olmadığı halde galerinize girme iznim varsa seve seve okurum yazılarınızı. Çünkü paylaşımlarınızı çok özledim. Sevgiler, selamlar..

      Sil
    2. Duygular karşılıklı sevgili Begonvilli ev. Beni çok sevindirdiğinizi tekrar etmek istiyorum. 💐❤️🐾💐❤️🐾
      Evet, evet telefona gerek olmadan, Pc den ulaşabiliirsiniz.
      İnstagram adım Patina Kali. Fotograflara tek tek tıklayarak, sağ yanda yer alan yazıları ve yorumları aşağı yukarı gezinerek rahatlıkla okuyabilirsiniz.
      Yorum yazmak isterseniz (ki çok sevinirim buna) bloga yazabilirsiniz.
      Begonvilli ev kullanıcı adı kapanmış sanırım, bulamadım şimdi. Ve emin değilim ama, galiba web üzerinden instagram hesabı açılabiliyor artık.

      Sil
  17. Bakıyorum da, herşey değerlendirme olmuş, sanki böyle olunca ortaya çıkan daha bir güzel oluyor, hatta anılarla dolu oluyor :)
    Bu arada, kalp şeklinde ya, dayanamam, kıskanırım, elimde değil, kıskandım bile :))
    Ellerine sağlık becerikli arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Banu'cuğum, siz çok daha güzellerini yaparsınız. Hep yaptığınız işlere hayran kalmışımdır. Evet, dediğiniz gibi yapılan iş bazı anıları da barındırıyorsa daha özel oluyor. Çok teşekkür ederim. Anneciğinize de sevgi ve selamlar..

      Sil
  18. Harika bir vintage çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Nurdan hanımın etkinliğine ben de katılacakttım hatta malzemelerimi aldım bekliyorlar malasef:( bir türlü zaman ayıramadığım için üzülüyorum.. Bileğinizdeki rahatsızlığa rağmen bu işi yapmanınız ne güzel. Mutlu pazarlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Etkinliğin sona ermesi için sanırım daha zaman var. Mutlaka katılın. Ah o rahatsızlığı sormayın. Çok sıkıntı verici bir şey. Her iki elimde ve dirseklerimde sinir sıkışmaları var. Sol elimde de kırık olayından sonra tendon zedelenmesi oluştu. Size de mutlu pazarlar:))

      Sil
  19. Çok güzel olmuş,ellerinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Bizden de sevgiler, selamlar.

      Sil
  20. Çok zevkli ve güzel olmuş. Ellerine emeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Beğeninizi dile getiren yorumunuz çok zarif.

      Sil
  21. Bu kalbi Banu da görmeli diye düşünürken onun yorumunu da görüp okudum.
    Mükemmel olmuş ellerinize sağlık birkaç teknik bir arada süper bir koalisyon:))) Ellerinize sağlık derken bunu iki kez yazmalıyım aslın da aman dikkat edin çok da yormayın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! Banu'cuğum da sağ olsun yorum yazmış. Hepinize sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

      Sil
  22. Etamin işi kolay gibi görünse de zahmetli bir iş. Ben de seccade işliyorum. Bir tanesini bitirdim. Çok renkli bir modeldi. Hayli zaman aldı. Şimdi tek renk olarak işliyorum. Fakat tek rengin de şöyle bir zorluğu oluyor. Kaldığınız yeri tesbit etmek. İğne taksanız da kafa karıştırabiliyor.

    Elinize sağlık. Güzel günlerde kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük alanlı işlerde zor olmalı. Bu küçük bir parça ama yine de çok dikkat istiyor. Seccadenizi merak ettim. Mutlaka çok güzeldir. Siz de iyi günlerde kullanın.

      Sil
  23. harika olmuş nakışı kumaşı dantel süslemesi uyum içinde çok titiz çalışma olmuş ellerinize sağlık sevgiler...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Bizden de sevgiler, selamlar.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.