20 Mayıs 2015 Çarşamba

Eyvah! Güllerin Başı Dertte!

Gül yetiştirme  çabalarımız oldukça  iyi sonuçlar vermeye başlamıştı.


















Ne var ki, bir kaç gün önce  güllerde  sorun olduğunu fark ettim.
Yakından bakınca;











Kara leke ve küllenme!  Her ikisi de  mantarların yol açtığı, yanlış sulama ile  yayılan,  gül fidanlarını öldürücü boyuta gelebilen   ürkütücü hastalıklar.
Yanlış sulamayı biraz açmak lazım. Bahçeyi özellikle  çimleri ve gülleri akşam  sulamamak  gerekiyormuş. Akşam sulamalarından sonra  gece  mantarların üremesi kolaylaşıyormuş. Sabah erkenden yapılan sulamalar daha sağlıklı oluyormuş.  Bir de bizde olduğu gibi, çimle komşu  gül yetiştirmek riskli bir durum. Çimler için kullandığımız  fıskiyeler  gülleri de tamamen ıslattığı için  güller zarar görüyor. Çünkü güllerin  sadece dipten  sulanması, yapraklarının kuru kalması  gerekiyor.
Saptadığm hastalıklar için
hemen araştırmalara başladım. Onlarca profesyonel ve hobi düzeyinde bahçecilik konulu  siteye baktım.  İşte bazıları.

http://davesgarden.com/guides/articles/view/4019/#b

http://www.agardenforthehouse.com/2012/05/got-black-spot-get-milk/

http://www.rosebotanic.com/index.php/gullerimiz/gul-bakimi

Sonuç olarak; temizleme, mantar ilaçları ve  doğru sulama ile  bu hastalıklarla baş edilebileceğini öğrendim. En azından denemekte  yarar var dedim ve işe koyuldum:

Öncelikle lekeli yaprakları tek tek  koparıp yok ettim.  Budama makasımı dezenfekte ettim.

Kara leke için evde hazırlanabilecek bir sprey hazırladım: 750ml. suya bir tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı bakır sülfat(göz taşı),  bir kaç damla bulaşık deterjanı tüm  gül fidelerine, yaprakların altına ve üstüne gelecek şekilde püskürttüm. Bu işlemin sabah erkenden ya da  akşam üzeri yapılması gerekiyor. Güneşin yakıcı etkisini önlemek için.. Ayrıca spreyleme işlemi bir hafta sonra yinelenmeliymiş.

Gelelim, küllenme hastalığına; yapraklarda beyaz, küllü bir görüntü olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için de süt spreyi öneriliyor. bir ölçü süt, iki ölçü su ile karıştırılıp  gül yapraklarına  püskürtülüyor. Bazı uzmanlar süt spreyinin  sanıldığı kadar yararlı olmadığını söylerken bazıları da kendi deneyimlerine göre çok iyi geldiğini iddia ediyorlar. Amerika'nın ev ve bahçe alanında yaşam uzmanı ilan edilen  Marta Stewart  da süt spreyini tavsiye edenlerden. Kısacası ben denemeye karar verdim. Zaten küllenme sadece iki  gül fidanında vardı, uyguladım.
Şimdi bekleyip göreceğiz.

Bahçe güncemize yeni haberlerle devam edeceğiz. Begonvilli Ev'den  sevgiler selamlar. Esen kalın dostlar.



21 yorum:

  1. Sulama şeklini öğrendiğim iyi oldu. Bizim bahçede de bir kaç gül var. Ben ne zaman aklıma gelirse o zaman suluyordum açıkçası. Bizimkilerin yapraklarında bir şey yok ama biraz böcek oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulama şekli ve zamanı önemli. Böcek dediğiniz muhtemelen minik örümceklerdir. Onları da mutlaka ilaçlayıp yok etmeniz lazım. Yoksa bitkinin öz suyunu emerek kuruturlar. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Kiraz ağacının üzerinde siyah yapışkan böcekler vardı. Onu ilaçladık mecburen. Bu arada güllerde biraz nasibini aldı.

    YanıtlaSil
  3. ben de böcek sorunu var, annem ve ben astımız onun için ilaçlama yapamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun! Kimyasal ilaçlardan ben de uzak duruyorum. Biraz karbonat ve bir kaç damla sıvı deterjan 1 litre suyla karıştırılırsa etkili oluyor. Geçen yıl kasımpatılar için tütün kaynatıp süzerek bir ilaç hazırlayıp kullandım, iyi gelmişti ama o biraz astımı tetikleyebilir. Yoğun nikotin kokusu oluyor. Başka ev yapımı ilaç tarifleri de var.

      Sil
    2. aslında bir blog postunuzda bunlarıda paylaşırsanız sevinirim.

      Sil
    3. Seve seve paylaşırım. Örneğin şu sitedeki tarifleri beğeniyorum. http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2013/01/ev-yapm-organik-bitki-hasere.html

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim arkadaşım, bende geceleri betonda kabuksuz salyangoz da çok oluyor, onun için de ilaç gördüm sağol
      Sevgiler

      Sil
  4. doğru bakımı bilmek gerekiyor hepsinin ayrı bir karakteri var demek ki.
    sevgiler canım yayılmadan çabuk iyileşir ler inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Bahçe işleri epeyce bilgi ve deneyim istiyor. Biz de yavaş yavaş öğreniyorum. Umarım öyle olur sevgili Hatice.

      Sil
  5. Çok hassastır güller kadın gibi...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. gülleri çok severim. fotoğraflar da bir harika

    YanıtlaSil
  7. Çok önceden bende ekmiştim bahçeye renk rek güller çok da güzellerdi ama çabuk böcekleniyorlardı, sebze ekmeğe ağırlık verince gülleri bahçe dışına çıkarmak zorunda kaldım.
    O dönemlerde çok araştıdım internet yaygın değildi dergi ve bu işe gönül vermiş insanlardan değişik bilgiler almıştım. Şu an aklımda kalanları yazayım belki işinize yarar. Arapsabununu suyla inceltip sabah erken saatte yapraklarına püskürtmek. Gül ağacının diplerine sarmısak dikmek kokusuna böcek gelmezmiş. Aslında çok not aldığım fikirler vardı malisef şuan bulamadım galiba yazlık evde bırakmışım yakında geçeceğim bulursam sizi bilgilendiririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeller ama bir o kadar da hassaslar. Anlayamadığım şu; bazı bakımsız bahçelerde, örneğin Lara'daki pazar yerinin yakınındaki bir eczanenin önünde, otlar arasında, budanmamış doğru dürüst su görmeyen harika güller olması.Demek ki bazı gül cinsleri daha dirençli. Verdiğiniz bilgileri not aldım. Çok teşekkürler..

      Sil
  8. Geçmiş olsun. Güller çok güzeller ama bir hastalık gelince bozuluveriyorlar. Bizim apartmanın bahçesindeki güllerde de yapış yapış bir madde ve böceklenme var. İlaç yapılacak. Umarım sizinkiler de çabucak toparlanır sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Güllerimde iyileşme başladı. Yarından sonra ikinci ilaçlamayı yapacağım. Galiba başaracağız:) Sizinkiler için de geçmiş olsun. Anlattığınız minik örümceğe benziyor. Yapışkan sıvı salgılıyorlar. İlaçlama ile kurtulur gülleriniz. Bizden de sevgiler.

      Sil
  9. güller harika
    umarım tedavi edilebilir
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.