11 Aralık 2014 Perşembe

Çay Saati İçin

Aşırı yağışlı günlerden sonra nihayet güneş yüzünü gösterdi. Şu an pırıl pırıl güneşli, mis gibi çam kokulu bir  hava var dışarıda. Oldukça kısalan gündüzler  yaz  günleri gibi uzun çay keyifleri yapmamıza izin vermese de güneşi görünce bir öğleden sonra çayı çekiyor çanımız.
Bugün sizlere Begonvilli Ev'den iki tarifim var. Gerçi tv. de öyle çok mutfak içerikli yayınlar var ki,  çok da iyi tariflere rastlamak olası.. Yine de  ev mutfağında denenmiş  tarifler  bir başka diyorsanız, buyrun efendim:


 
 
İlk tarifimiz tuzlu, susamlı, tereyağlı bir kurabiye.  Hani şu lezzetli kurabiyelerden söz ederken ''ağızda dağılıyor'' derler ya,  işte öyle. Ayrıca fırında pişme sırasında kavrulan susamın kattığı lezzet de bir başka.
 
İki yumurta(Birinin beyazı ayrılıp üzeri için kullanılıyor), yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı eritilmiş tereyağ, bir çay kaşığı dolusu mahlep, çok az tuz, bir çay kaşığı karbonat,  bir çorba kaşığı sirke,  iki bardak kadar elenerek kabartılmış un.
Yapılışı şöyle: 
Diğer malzemelere, elenerek havalandırılmış un  eklenir. Yoğurulur. Unun tümünü aynı anda  değil de azar azar katmak gerekiyor. ''Yani aldığı kadar un '' tabiri bu tarifin püf noktası. Un fazla gelirse çatlak çatlak oluyor ve şekil vermek zorlaşıyor. Az gelirse de yağlı bir  hamur oluyor. Ben en kolay şekil olan  minik topları tercih ettim. Üzeri için,  yumurta beyazına batırıp iki çeşit susam serptim.Benim fırınımda kurabiyeler 200 derecede 40-45 dakikada pişiyor.  Denerseniz afiyet olsun.
 

 


 
Kekimiz ise, yabancılarda çok popüler olan balkabaklı kek. Rendelenen bal kabağı oldukça sulu olduğu için  tutucu olarak yumurta sayısı fazla ama kesinlikle yumurta kokmuyor.

 Kısaca tarifi şöyle:

5 yumurta, 1 bardak rendelenmiş bal kabağı, 2,5 bardak un, 1 su bardağı şeker, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu, tarçın, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz (fındık da olur)
Önce sıvılar ve şeker çırpılır. Sırasıyla rendelenmiş kabak, ceviz ve elenerek kabartılmış un eklenip şöyle bir karıştırılıyor. Çok fazla  karıştırmak  az kabarma nedeni ama hamur  topaksız ve homojen olmalı.  Bekleyince lezzetlenen bir kek bu.  Pişme sıcaklığı ve süresi:180 derece-45-50 dakika. Denerseniz afiyet olsun.



8 yorum:

  1. Nefis gözüküyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. begovilli ev...ellerine sağlık süper gözüküyor..yeni açtım.bayıldım. kurabiyelerinden bende deneyeceğim. eflatun kasayla kozalaklarla ne güzel resimlemişin,harika olmuş.bereketli olsun ...sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emel Hanım. Deneyin ve sonucu bana da yazın. Şimdiden ellerinize sağlık. Afiyetler olsun:) Bizden de sevgiler.

      Sil
  3. Balkabağının olduğu herşeye varımm süperler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkabaklı tarifler benim de favorim. Teşekkürler..

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.