18 Aralık 2013 Çarşamba

Bir Zamanlar Yerli Malları Haftası Kutlanırdı, Gerçek Anlamda


''Yerli malı, yurdun malı, her Türk onu kullanmalı!'' benzeri dizelerden oluşan şiirleri anımsayacaksınız.

12-18 Aralık günleri arasında, heyecanla, mutlulukla kutlanırdı. Daha sonra adı Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmişti.  Amaç yurdumun ürettiği eşsiz ürünlerin değerinin bilinmesi bilincini küçük yaşlarda aşılayabilmekti. Kendi emeğimizin karşılığını bularak değerlendirilmesi gerektiğini, ona buna muhtaç olmadan yaşamanın ancak böyle olabileceğini öğretmekti miniklere. Son zamanlarda  kutlanmaz olmuş. Kutlansa bile anlamını  yitirmiş.



Anneler  tatlı bir telaşla hazırlık yapardı. ''Bizim çocuk  Yerli Malı  Haftası'nı kutlayacakmış'' diye  bir koşu manava bakkala gidilirdi. Her zaman alınamayan muz, kestane bile alınır, mısırlar patlatılır, meyvesi ile, kuru yemişleri ile mis gibi anne  kurabiyesi ile  güzel bir paket hazırlanır ve ''arkadaşlarınla paylaş olur mu çocuğum!'' diye tembihler edilirdi. İlla yerli malı olsun diye titizlenmeye gerek yoktu zaten, her şey yüzde yüz  kendi ürünümüzdü. Maksat bu düzeni  sürdürebilmekti.. Sınıftaki kutlamada yenilir içilirken, yerli mallarımızın  ve yerli üretimin sadece bu ürünlerden ibaret olmadığı açıklanır, fabrikalarımızdan, madenlerimizden söz edilirdi. Öz kaynaklarımızın  titizlikle korunması gerektiği miniklere anlatılırdı. Bir de tutumlu  ve çalışkan olma  konusu vardı. Buna  dair  öyküler anlatılır, kıssadan hisseler çıkartılır, tutumlu olduğunu kanıtlamaya çalışan çocukların öyküleri ve örnek davranışları alkışlanırdı..

Son zamanlarda unutturulmaya çalışıldı ve bakın neler oldu: Rusya'dan buğday, Ukrayna'dan Mısır, İran'dan meyve, Fransa'dan arpa, Yunanistan'dan pamuk, Meksika'dan nohut alır olduk. Ta Amerikalardan fındık bile aldık. İspanya'dan, İtalya'dan bakla, ıspanak bakla geldi. Arjantin'den muz zaten  hiç yadırganmaz oldu. Tarımda  bunlar olurken  sanayide, Çin'e, ABD'ye, Azerbaycan'a muhtaç olduk. İthal et rezaletlerini de unutmayalım. Enerjide bile  dışarıya bağımlı hale geldik yıllardır. Ürünleri tek tek yazsam sayfa dolup taşacak. Oysa ki hepimiz biliyoruz ki, tüm  bu ürünler ülkemizde yetişiyor, sanayi ürünleri ise üretiliyordu.

Peki neler oldu da Türk parasının Türk  toprağında kalması  engellendi? Haydi hep birlikte düşünelim bunu..

8 yorum:

  1. Degerlerimizi bir bir kaybediyoruz malesef :( Bu guzel aniyi hatirlattiginiz icin tesekkurler ..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Yerli malı haftalarını çok iyi hatırlıyorum. Şimdilerde çiftçilerin ekim yapmamaları için alınan önlemler bile var. Çok derin ve utanç verici bir konu bu gerçekten. Nasıl bir vicdan yaşadığı ülkenin kaynaklarını kurutarak dışarıya mecbur bırakır...
    Yıllarca kaynaklar ya kurutuldu yada dışarıya peşkeş çekildi.
    Dediğim gibi konu çok acı ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  3. Düşünmeye gerek yokki hiç bir şeyimize sahip çıkmayı beceremedik.. Hiç unutmuyorum Yerli malı haftasında her çocuk bir meyve olurdu onun resmini kartona yapar taç şekline getirir takardık ben nar olduğumu anımsıyorum.. hey gidi günler hey..

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir post olmuş,artık yerli malımız kalmasada okullarda kutlanması çok iyi en azından çocuklarımız birazda olsa bilinçlenir,gerçi yakında kalkar o kutlalamalarda.

    YanıtlaSil
  5. Maalesef üreten kendi malıyla ayakta kalan ülkemiz kendi kaynaklarını bile kullanamaz olmuştur.Bir zamanlar yerli malı vardı,herkes onu kullanırdı....

    YanıtlaSil
  6. Çok anlamlı bir yazı olmuş. Maalesef diğer ülkelere muhtaç hale geldik. GETİRİLDİK!!! Oysa memleketimde ne güzel kaynaklar var ah bir layıkıyla kullanmayı becerebilsek...

    YanıtlaSil
  7. Geçtiğimiz günlerde bunun sohbetini yaptık bizde.
    Maalesef çocuklara yerli malı diye sunacağım sayılı şey kaldı.
    Bizler hem ders hem görsel olarak işlerdik bunu,biliyormusunuz şimdi okullarda veliler sanki o gün hanımlar günü varmış gibi kekler börekler dolmalar kırla gidiyor aslında yeni de değil benim oğluşların orta okul zamanlarında başladı özellikle de ilköğretimlerde yaşanıyor.
    Çocuklara sorulsa bu gün nasıl kutlanır diye verecekleri cevap bizlerin çocukluğundakinden çok farklı olacak eminim:(((
    Hala tutunup ayağa kalkabileceğimiz kaynaklar elimizde kaldı mı acaba :(((

    YanıtlaSil
  8. Çocukken en sevdiğim günlerden biriydi yerli malı haftasını kutladığımız günler, şimdi bu yazıyı okuyunca aklıma geldiğine göre ben dahil herkese iyi unutturulmuş...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.