1 Şubat 2013 Cuma

Beşamel Soslu Ispanaklı Somon


Balık sever biri olarak  sevdiğim balıklar sıralamasında sonlarda olan somonu sebze ile birleştirip pişirince  çok  övgü aldım.
Bu yüzden gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim;

Üç iri dilim somon
Beş altı kök kuzu ıspanağı.
İki adet yeşil soğan
Tuz, karabiber
Beşamel sosu için: Birbuçuk bardak süt, ikibuçuk kaşık un, bir kaşık tereyağ, bir kaşık margarin, rendelenmiş kaşar.
Ben bu yemeği pişirmeye  beşamel sosu hazırlayarak başladım. Oldukça  koyu kıvamlı  bir sos hazırlayıp bir kenara aldım.
İyice yıkanıp incecik kıyılmış ıspanakların suyunu olabildiğince sıkarak bir tavada hafifçe soteliyoruz. Eğer yine su bırakırsa  tekrar sıkarak suyunu  almamız gerekiyor.  Ocaktan alınca  yeşil soğanları doğrayıp sebzelerimizi beşamel sosla harmanlıyoruz. Biraz tuz ve karabiber, rendelenmiş kaşarların  yarısını ilave etmeyi unutmuyoruz.

Soteleme ve sosla  birleştirme  işlemi sırasında somon dilimlerini  azıcık tuzlayıp ısıya dayanıklı cam kaba dizerek 180 derecede ısıtılmış fırının üst gözüne koyuyoruz ve çok az pişirip fırından çıkarıyoruz.

Hazırladığımız ıspanak-sos  karışımını somon dilimlerinin üzerine bolca yayıyoruz. Pişirme süresi, ilk uygulanan beş altı dakikalık pişirmeden sonra 20 dakika kadar. Burada önemli olan  somonların kurumadan ve suyunu tamamen kaybetmeden pişirilmesi. Pişeceğine yakın  üzerine kalan kaşar  rendesini  serpip kızarana dek  fırında tutmalısınız.  Siz yine de bu süreyi kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Afiyet olsun!
Ben bu enfes yemeği patates salatası ile sundum. Tatlı olarak da fıstıklı sütlü irmik helvası vardı. Doğrusu  tatlım da enfes oldu. Onu da bir başka gün tarif ederim..

6 yorum:

  1. Güzel bir tarif,somon severiz,deniyeceğim .Afiyetler olsun.sevgiler:))

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli gözüküyor,elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Somona bayılırım! :)
    Bu tarifi çok beğendim, eline sağlık Begonvil'cim :)
    Pazar günü, somonu, sushi bahanesiyle yiyeceğim ama haftaya pazar bu tarifi muhakkak denerim :)
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık. somona karşı bir önyargım var ama bu tarif kırabilir belki:)

    YanıtlaSil
  5. Somona bayılırım, tarifte çok güzel teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Somon u ben de severim. Deneyeceğim. Bu arada nice yıllara.

    Balıksever anne

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.