6 Şubat 2009 Cuma
Okuduklarımdan / Güvercin Gerdanlığı / E.W. Heine
‘’Güvercin Gerdanlığı’’ Klasik İslam Edebiyatı’nda çok sözü edilen bir imge. Güvercinlerin boynunda görülen halka biçimindeki tüylere dense de, edebiyatta, ölünceye kadar taşınan aşk zinciri anlamında , bir çok şair ve yazar tarafından kullanılmış. Endülüslü şair İbni Hazm bu şairlerin en başta gelenlerinden. Fakat benim okuduğum ve tanıtacağım kitap, İbni Hazm’ın, bu adı taşıyan ünlü yapıtı değil. Berlin doğumlu E.W. Heine’ın yazdığı, orijinal adı Das Halsband Der Taube olan romandan söz ediyorum.
E.W. Haeine on yıldan fazla Güney Afrika ve Suudi Arabistan’da mimar olarak çalışmış. Güvercin Gerdanlığı yazarın ilk romanı. Bugün artık Bavyera’da yaşıyor ve yazarlığa devam ediyormuş. Kültürel-tarihsel kitapların yanı sıra onu daha büyük kitlelere tanıtan kara mizah tarzındaki öyküleri ile ünlenmiş.
Roman, Kelheim Dükü Ludvig’in bir suikasta kurban gitmesi olayını çarpıcı bir anlatımla aktararak başlıyor. Tarih 15 eylül 1231.Bu esrarengiz suikast olayı ile ilgili olan Templier(Tapınak) Şövalyelerinin, Hristiyanlığın katı bir dini ve askeri örgütlenmesi içinde nasıl yer aldığı üzerine kurgulanmış bir roman.Öte yandan, çok uzaklarda Alamut Kalesi’ndeki Dağın Şeyhi ve toplumu için de durum farklı değil. Onlar da amaçları için kendilerini feda edebilecek şekilde eğitilmiş kişiler. İki farklı dinin bu iki tarikatı arasında hiç kimsenin bilmediği bir rekabet var..
Roman oldukça sürükleyici.Yazarın olağanüstü hayal gücü ve kurgusu karşısında şaşırdım. Kısacası serüven dolu tarihi bir yolculuk istiyorsanız okuyun diyorum.
İsmet
Etiketler:
Kitap
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Şu anda okuyorum ve gerçekten çok sürükleyici...
YanıtlaSilBen almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
YanıtlaSilekliycegim.
Teşekkürler Sevgi, Almanya'dan bir kaç okurum var.
YanıtlaSilFaceebook'ta bir sayfam var ve blog bağlantısı da veriyorum oradan. Bana Facebook sayfanızın linkini yorum olarak yazın, okuyup silerim, burada göstermem. Sizi arkadaş olarak eklerim.
Sevgiler, selamlar Antalya'dan.