18 Mayıs 2012 Cuma

Sıradan kompozisyonların canlı renklerle sanat ürününe dönüştürülmesi

Fotoğrafların kompozisyon olarak bir özelliği yok.

Ancak çarpıcı renk kombinasyonları ile dikkat çekiyorlar..Gözlerinizi alamıyorsunuz.

Fotoğrafçılıkta yeni trendlerden biri.. Tüm dünyada ilgi görüyor ve seviliyor.

Kaynak için photography













4 yorum:

  1. Bayıldımmmmm.
    Renkkörü olmama rağmen.

    Sakat anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  2. Bütün mesele renk tonlarında. Ben de çok sevdim bu sıcak renkleri.

    YanıtlaSil
  3. Anneciğim; bunlar hakikaten çok hoş fotoğraflar. Bu güzel blogda fotoğraf sanatından bahsedilmesi özellikle memnuniyet vesilesi..

    Fakat izninle bir kaç yanlış anlamaya sebep olabilecek hususu izah edelim.

    Öncelikle "Fotoğrafların kompozisyon olarak bir özelliği yok" tespiti bence çok isabetli değil. Yukarıdaki örnekleri konuşacaksak salt kadraj olarak bile başta ilk, üçüncü, beşinci ve yedinci fotoğraflar olmak üzere tümü kısmen ya da tamamen "altın kesit" kuralına uygun..

    Üstelik kompozisyon; renk, ışık, algı merkezi ve kesimle kadraj içinde oluşturulan bütüne deniyor fotoğrafta. Yani anlatımın tümü..

    Hayatın renkliliğine, canlılığına dair güzel fotoğraflar. Fakat bunlar monochrome yahut başka maskelerle çekilse/düzenlense de bu fotoğrafların en azından bir bölümü (mesela siyah beyaz bisikletler, sepya çiçekler) gene seyre değer olurlardı. Farklı frekanslarda sunulsalardı bu sefer de örneğin tonlamasına, renklerin opaklığına yahut pastelliğine göre başka etkiler bırakırlardı.

    Kaynak olarak verilen sitede de "kompozisyon olarak özelliği yok" tespiti mevcut değil. Aslında yukarıdaki fotoğraflardaki renkler de kompozisyonun parçası zira :) "Renkleri böyle olmasa fotoğraflardaki anlatım tesirsiz olurdu" yaklaşımı fotoğrafın ontolojik konumuna aykırı. Dediğim gibi "ışık" ve "renk" fotoğrafı zaten var eden fiziki unsurlar. Bütün iş ise bunları kullanmak..

    Canlı, bir arada kontrast oluşturan tesirli (kırmızı ve yeşil gibi), doygunluğu fazla, parlaklığı en etkili dalga boylarında ölçümlenen renkler ile göz alıcı fotoğraflar/filmler kaydetmek ise nicedir pek çok sanatçının tarzı. (Örn: Dave Hill, Q. Tarantino)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Onur'cuğum, biliyorsun fotoğrafçılık konusunda bilgisizim. Kompozisyon denince objelerin yerleştirilmesini anlıyorum ben. Demek ki fotoğrafçılıkta renk ve ışık da işin içine giriyor. Öğrenmenin yaşı yok derler; ben de her gün bir şeyler öğreniyorum. Zaman ayırıp beni ve okurlarımı bilgilendirmen çok hoşuma gitti. Teşekkürler oğluşum.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.