20 Ağustos 2013 Salı
Harika Bitki:Kapari
Bu egzotik görünümlü çiçeklere dikkatli bakın! Eflatun renkli erkek organları, beyaz taç yaprakları ve yeşil çanak yaprakları ile oldukça dikkat çekici. Bazılarına hoş bile gelebilecek baygın bir kokusu var. Ancak, meyveleri, tomurcukları ve sürgünleri suya bırakılınca pek de güzel kokmuyor. Bu kadar ayrıntılı anlattığım çiçekler, kapari bitkisinin çiçekleri.
Bir süre önce kapari bitkisinden söz etmiştim.
Yazı burada (Tık)
Bir bitkiden tıbbi anlamda yararlanabilmek için kulaktan dolma bilgilere pek güvenemem. Bu kez bu bitkinin gerçekten yararlı olduğuna ikna oldum doğrusu. Çünkü kaparinin pek çok rahatsızlığa çare olabileceğini söyleyen bilim adamını ailece tanıyoruz.
Talesemi Federasyonu Genel Başkanı ve Akdeniz Kan rahatsızlıkları Vakfı Başkanı Prof. dr. Duran Canatan özellikle kapari çayı ile ilgili bilimsel araştırmaların sonuçlarının son derece olumlu olduğunu söylüyor.
Konu ile ilgili gazete haberi burada
Kapari çayının nasıl hazırlandığı da burada
Hala hak ettiği ilgiyi göremeyen kapariyi ''Yanı Başımızdaki Hazine'' başlığı ile tanıtmaya çalışmıştım. Şimdi bu harika bitkiye ilgim biraz daha arttı ve haftada iki gün sabahları yakınlarımda keşfettiğim kapari çalılarını ziyaret edip, çoğalmalarına engel olmayacak şekilde çiçek, tomurcuk ve kapari karpuzu olmak üzere bir miktar ürün topluyorum. Bir kaç minik kavanoz salamuramız hazır ama yenecek hale gelmesi için beklememiz gerekiyor.
İki avuç kadar çiçeği de çayı için kurutmak üzere hazırladım.
Eğer çevrenizde varsa sizler de bu bitkiden yararlanın ve iyi koruyun, yok olmasına izin vermeyin.
Daha önce kapari ile ilgili yazını okumuş, çok ilgi çekici bulmuştum. Çünkü, arada bir salatalara yada makarna soslarına turşusunu kullanmanın dışında hayatımızda çok yer tutmuyordu. Fakat buralarda hiç rastlamıyorum. Bu hafta pazar yerinde özellikle soracağım...
YanıtlaSilBu arada çiçeklerine bayıldım...
Sevgiler gönderiyorum...
Heyyfi'cim, tekrar aynı konuya yer vermemin nedeni, Duran Bey'in herkese ''bu bitkinin mutlaka hayatınızda yeri olsun!'' demesi. Çünkü etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış. Bir de şimdi tam zamanı olması. Karadeniz dışında her yerde doğal olarak yetişiyormuş. Pazarda olacağını sanmıyorum ama aktara bir sor istersen. Eğer ben yenilecek ale getirmeyi başarabilirsem sana mutlaka ayıracağım.
SilBen ilk kez sayen de tanışmış oldum çok da zarif bir görüntüsü varmış.
YanıtlaSilsevgiler canım paylaşayım belki ben gibi bilmiyenler vardır.
Paylaş canım. Kapari başka ülkelerde çok revaçta. Bizde pek değeri bilinmiyor.
SilBelki de daha önce yorum yapmış olabilirim. Annemlerde Didim'de bu bitkiyi toplayıp turşusunu yapıyorlar. Öncelikle toplanması son derece maşakkatli dikenleri var. bunları toplayıp 10 gün tuzlu su da bırakıyor acılığı gitsin diye. sonra da turşu kurup salataların yanında ikram ediyor. şifalı olduğunu duymuştum ve toplarken bende gördüm üzerinde ervai çeşit böcekler oluyor.. ama çiçek ve çayını ilk defa gördüm ilginç..
YanıtlaSilEvet, oralarda bolca vardır. Tuzlu suda 10 günde acılığı gidiyorsa kolaymış. Bana tarif edenler bir kaç ay bekletmemi söylediler. Toplaması da çok zor. Dikenleri çok acıtıyor. annenize sevgiler, selamlar.
SilBen küçükken Urla'da annem, anneannem ve ailenin diğer kadınları kapari toplarlardı bol bol. Kışa hazırlık için, salamura yapmalık...Malum Rumlar için ve İtalyanların sofrasında vazgeçilmezdir kapari. Izgara balık üzerine zeytinyağı ve limonla hazırlanan sosa karıştırılır, pilavın ve salataların üzerine gezdirilirdi.Bense küçükken ağzıma sürmezdim, tadı çok keskin gelirdi. Şimdi değerini anlıyorum yeni yeni. Ama bu kez de eskisi kadar elimin altında değil maalesef :(
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsınız.Kim bilir anneniz ve anneanneniz ne güzel hazırlardı bu sosu. Balıkla ben de deneyeceğim. Umarım yine çocukluğunuzun geçtiği yerlere kavuşursunuz.
SilKapari nin burada yani Almanya da tursusu satiliyor.. Biz severek yiyoruz..
YanıtlaSilSevgiler
Afiyet olsun:)
SilInteresting post! would you like to follow each other?
YanıtlaSilBesos, desde España, Marcela♥