1 Şubat 2013 Cuma
Beşamel Soslu Ispanaklı Somon
Balık sever biri olarak sevdiğim balıklar sıralamasında sonlarda olan somonu sebze ile birleştirip pişirince çok övgü aldım.
Bu yüzden gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim;
Üç iri dilim somon
Beş altı kök kuzu ıspanağı.
İki adet yeşil soğan
Tuz, karabiber
Beşamel sosu için: Birbuçuk bardak süt, ikibuçuk kaşık un, bir kaşık tereyağ, bir kaşık margarin, rendelenmiş kaşar.
Ben bu yemeği pişirmeye beşamel sosu hazırlayarak başladım. Oldukça koyu kıvamlı bir sos hazırlayıp bir kenara aldım.
İyice yıkanıp incecik kıyılmış ıspanakların suyunu olabildiğince sıkarak bir tavada hafifçe soteliyoruz. Eğer yine su bırakırsa tekrar sıkarak suyunu almamız gerekiyor. Ocaktan alınca yeşil soğanları doğrayıp sebzelerimizi beşamel sosla harmanlıyoruz. Biraz tuz ve karabiber, rendelenmiş kaşarların yarısını ilave etmeyi unutmuyoruz.
Soteleme ve sosla birleştirme işlemi sırasında somon dilimlerini azıcık tuzlayıp ısıya dayanıklı cam kaba dizerek 180 derecede ısıtılmış fırının üst gözüne koyuyoruz ve çok az pişirip fırından çıkarıyoruz.
Hazırladığımız ıspanak-sos karışımını somon dilimlerinin üzerine bolca yayıyoruz. Pişirme süresi, ilk uygulanan beş altı dakikalık pişirmeden sonra 20 dakika kadar. Burada önemli olan somonların kurumadan ve suyunu tamamen kaybetmeden pişirilmesi. Pişeceğine yakın üzerine kalan kaşar rendesini serpip kızarana dek fırında tutmalısınız. Siz yine de bu süreyi kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Afiyet olsun!
Ben bu enfes yemeği patates salatası ile sundum. Tatlı olarak da fıstıklı sütlü irmik helvası vardı. Doğrusu tatlım da enfes oldu. Onu da bir başka gün tarif ederim..
Güzel bir tarif,somon severiz,deniyeceğim .Afiyetler olsun.sevgiler:))
YanıtlaSilçok lezzetli gözüküyor,elinize sağlık :)
YanıtlaSilSomona bayılırım! :)
YanıtlaSilBu tarifi çok beğendim, eline sağlık Begonvil'cim :)
Pazar günü, somonu, sushi bahanesiyle yiyeceğim ama haftaya pazar bu tarifi muhakkak denerim :)
Teşekkürler.
Elinize sağlık. somona karşı bir önyargım var ama bu tarif kırabilir belki:)
YanıtlaSilSomona bayılırım, tarifte çok güzel teşekkürler, sevgiler.
YanıtlaSilSomon u ben de severim. Deneyeceğim. Bu arada nice yıllara.
YanıtlaSilBalıksever anne