2 Eylül 2010 Perşembe
Arap Kadayıfı
Farklı isimlerle bilinen bir tatlı. Bizim buralarda çok sevilir ve adı da Arap Kadayıfı olarak bilinir. Geçen yıl vermiştim tarifini. Bu ramazanda da bir tatlı tarifi vereyim diye düşününce ilk aklıma gelen oldu.
Malzemesi
1,5 kilo Arap Kadayıfı(Bizim burada bazı yufkacılarda satılır, taze olmasına dikkat edilmelidir. Bir kilosu yaklaşık 30-35 tane oluyor)
İçi
Yarım kilo iri çekilmiş ceviz içi
biraz tarçın
Şerbeti İçin
2kg toz şeker
yarım limon
4 yumurta
Kızartma yağı (Ben ayçiçek yağını tercih ettim)
Yapılışı:
İri çekilmiş ceviz içine biraz tarçın ve iki kaşık kadar toz şeker karıştırılır
Şeker, üzerini bir parmak geçecek kadar su ile kaynatılır, kaynayınca yarım limon suyu eklenir ve bir kaç taşım daha kaynatılır. Ilımaya bırakılır.
Kadayıfların içine ceviz konularak yarım ay şeklinde kenarları bastırılır. Çırpılmış yumurtaya batırılarak her iki tarafı da pembeleşinceye dek kızartılır.
Kızaran kadayıflar ılık şerbete atılır. Ağırlaşıp dibe çökenler servis için alınır. AFİYET OLSUN!
nefis görünüyor...afiyet olsun.
YanıtlaSilNe kadar güzel olmuş, ellerinize sağlık. Denemem lazım daha önce hiç tatmadığım bir lezzet. (her yufkacıda varmı bilmiyorum)
YanıtlaSilSaygılarımla.
Biz Adanada taş kadayıfı deriz.Ben yaparken yumurta kullanmadan kızartıyorum.Uzun süredir yapmıyordum sayenizde hatırladım.
YanıtlaSilsevgiler
Eşimin ve kayınvalidemin en sevdiği tatlıdır. Ben bir türlü alışamadım, ağır gelir bana, zaten bütün şerbetli tatlılardan uzak dururum ama bizimkiler buldu mu hiç kaçırmaz:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık ve afiyet olsun...
Teşekkürler Ruşen Hanım.
YanıtlaSilFuat Bey, mutlaka deneyin, nefis oluyor. Sanırım sizin oralarda yassı kadayıf ya da taş kadayıfı adı ile bulunuyor.
Adana'da yumurta kullanılmadan kızartıldığını duymuştum ama denemedim. İsterseniz bizim usulü bir deneyin Nestug.
Leylak Dalı, şerbetli tatlıları ben de fazla yiyemem ama bu kadayıftan bir tane rahat yiyebiliyorum.
Taş kadayıfı veya yassı kadayıf olarak bilirdim demekki arap kadayıfı da denilirmiş....Bugün bu tatlıda pişti olduk sevgili arkadaşım....görüşmek üzere...
YanıtlaSilbizde taş kadayıf derler,ramazanda bende denedim ama
YanıtlaSilbiz yumurta koymayız yumurta yumuşatmaz mı?
birde ben bunun içine ceviz dışında kaymak yada ağız peyniri var sanıyordum ama emin olmadım erir diye koymadım,sende koymamissin yakısırmıydı acaba?
Aaa evet Tülin Hanım, sizde de var. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilLifegoeson, yumurtaya batırılıp kızartılmış olanı da deneyin isterseniz. Yumurta yumuşatmıyor. Ancak şerbette günlerce beklerse yumuşayan bir tatlı bu.
Kaymak ya da ağız peyniri olanını hiç bilmiyorum. Kızartılan bir tatlı olduğu için pek uygun değil gibi geliyor bana.
İzmirde yufkacılarda bulunuyor hiç yememiştim nasıl yapıldığınıda merak ederdim elinize sağlık afiyetler olsun sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Mine Hanım. Denemenizi öneririm. Sevgiler selamlar Begonvilli Ev'den.
YanıtlaSilBizim de yassı kadayıfımız bu, kemeraltında her yufkacı da bulunur. Anne evimde yılda bir kez yapılırdı mutlaka, sizin tarifinizdeki gibi yumurtalı. Lezzeti çok sevilirdi ama biraz uzak durmak gerektiği için yılda bir kez ile sınırlandırılmıştı. Bense kendi evimde onca yıldır sadece bir kez yaptım. Şimdi ne kadar özlediğimi farkettim. Elinize sağlık.
YanıtlaSilçocukluğumda yemiştim, annem yapardı,şimdi sanal görebiliyorum, memlekete gidiyim ilk işim yemek olacak aynı duruyormu tadı acaba:))
YanıtlaSiltaş kadayıf...deriz biz...
YanıtlaSilAdana'da tatlı büfeleri vardır...ayak üstü tatlı yenir:))
evlerde de yapılır...
İstanbuldayken mutlaka yapardık, özellikle bayramlarda. Açık olaraj yani kapatmadan, üzerine ceviz serperek. Yağda kızardığı halde hiç yağlı olmaz, ama Kocaelinde yok, ya da ben bulamadım :(
YanıtlaSilİnci ÇiçeğiBuralara yolunuz düşerse seve seve ikram ederim.
YanıtlaSilAdana'da sevildiğini ve çok tüketildiğini duymuştum.
Banu Hanım , Tülin'in bloğunda(Tatesal) dün hamurunun da tarifi vardı. Deneyin isterseniz. Bizim burada hazır alınır ve bazı yufkacılarda satılır.Kadayıf ustaları vardır, yıllardır bu işi yapan. Sırrını da söylemezler.
Şahane kadayıfın her türlüsünü çok severim :) Ellerine sağlık ablacığım :) neffis görünüyor.
YanıtlaSil