20 Mart 2010 Cumartesi
Dünya Çocuklarının En Çok Okuduğu Kitap / Çocuk Kalbi
Dünya çocuklarının en çok okuduğu kitap olan Çocuk Kalbi kitabının yazarı Edmondo de Amicis, bu kitabı oğlunun trajik intiharından sonra bulduğu not defterindeki anılarına bakarak yazmış. Kitap 17 Ekim1886'İtalya'da okulların ilk açıldığı günde yayımlanmış ve sadece bir ay içinde tam kırk kez yeniden basılmış. Yayım tarihinden sonraki ilk bir yıl içinde on dile çevrilmiş.
Daha FazlasıBurada
Amicis'in kitabı beğenildiği kadar eleştirilmiş de.. Önce Katolikler ve bazı siyasetçiler, kutsal bakışı kitapta çocuklara aksettirmediği için Amicis'e yüklenmişler.Daha sonraları ise, Çocuk Kalbi kitabında sık sık ''O kıvırcık saçlı ve çok yakışıklıdır, onun yanında ben de kendimi ikinci hissediyorum ama bundan mutluluk duyuyorum''şeklinde cümleler kullanması nedeni ile eşcinsellikle itham edilmiş. Bu suçlamaların en ağırı Umberto Eco'dan gelmiş. Eco, Amacis'in düpedüz faşist olduğunu öne sürerek, Çocuk Kalbi kitabının da faşizm propagandası yaptığını iddia etmiş. Hatta hırsını alamayıp, Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi kitabında bir karakterini şöyle konuşturur:
''Ona De Amicis'in Çocuk Kalbi adlı kitabını okuduğumu söylemiştim, bana onu hemen atmamı, De Amicis'in bir faşist olduğunu söylemişti. Kurşuna dizeceksin böylelerini, kurşuna. Asıl De Amicis gibileri açtılar faşizme yolu''
İtalyan Ordusu'nda savaşan, bir çok ülke dolaşıp anılarını yazan yazarın ne denli faşist olduğunu Çocuk Kalbi kitabından anlayamadım ama Umberto Eco'nun da bir bildiği vardır elbette diyorum.
Yazarın 1874'de geldiği İstanbul'a dair anılarını da yazdığı İstanbul adlı kitabı da bir çok dile çevrilmiş.
Çocukken okumuştum ve şimdiye kadar düşünmemiştim. Kitap hakkında ve yazar hakkında birşey bilmiyormuşum. Yeniden okumak lazım teşekkürler
YanıtlaSilBen de geçenlerde bu güzel kitap hakkında yazmayı düşünüyordum. Hiç unutmuyorum arka kapağında şöyle yazar;
YanıtlaSil"Bu kitabı okumayan çocuk mutsuzdur. Bu kitabı çocuklarına okutmayan ana - baba ve öğretmenler sorumludur. Ve bu kitabın girmediği okul, okul değildir."
Gerçekten doğru çok severek okuduğum kitaplardandır. yinede yazıp bizlere hatırlattığınız için teşekkür ederim.
Sözünü ettiğiniz kitaptaki sınıfı oluşturan öğrenci portrelerini bir bir ele alırsak eğer-ki detaylıca ele almak gerekir konuyu-,faşizm propagandası belki olabilir ama kitabın insanı değerlerini de görmezden gelmek hata olur..Zamanında okumakdan çok mutlu olduğum kitaplardan biriydi..Ama ben size asıl;Ferenç Molnar'ın;Pal sokağı çocukları'nı öneririm..
YanıtlaSilSaygılarımla,