30 Mart 2019 Cumartesi

Nefis Midye Böreği ile Sürpriz!







 ''Sürpriz'' diye başlık  koydum çünkü ben oklava ile hamur açmayı bilmiyorum ve bu böreği oklava ile  hamur açarak yaptım. Öyle çarşaf gibi yufkalar açmadım tabii ki.Yine de işi kotaracak kadar  becerebilmek mutlu etti beni.  Gerçekten de kat kat, ağızda dağılan, bol iç malzemesi ile lezzetli bir börek oldu. Denemek isterseniz işte tarifi:

Hamuru için:
Bir su bardağı su,  yarım su bardağı süt, bir kahve fincanı sıvı yağ, 2 yumurta, bir tutam tuz, bit tutam karbonat, aldığı kadar un (4 su bardağı kadar alıyor)
Yufkaların arasına sürmek için bir su bardağı eritilmiş tereyağı.

İçine ben soğanla kavrulmuş kıyma, baharat ve rendelenmiş patatesten oluşan harcı kullandım. Siz  dilerseniz peynirli de yapabilirsiniz.

Hamuru için verdiğim malzemeleri  iyice yoğurup bir saat kadar dinlendiriyoruz. Yumurtadan  biraz  daha büyük bezeleri  servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Aralarına eritilmiş tereyağı sürerek yufkaları üst üste koyup beşerli  gruplar halinde tekrar açıp oklava ile  tek yufka olarak olabildiğince büyütüyoruz. Beş yufkadan oluşan tek yufkaya dönüştürülmüş  yufkaları tekrar aralarına  tereyağı sürerek üst üste koyup tüm yufkaları birleştiriyoruz. Sıkı bir rulo yapıp streç filme sararak  buzdolabının derin dondurucu bölümünde  10-15 dakika bekletiyoruz. Böylece hamur biraz katılaşıyor. Keskin bir bıçakla enlemesine ikişer parmak kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz parçaları tekrar oklava ile fazla bastırmadan çay fincanı tabağı büyüklüğünde açıp içine bolca kıymalı iç harcını dolduruyoruz. Kapatıp  üzerlerine  erimiş tereyağı sürüyoruz. Yumurta sürmeniz  doğru olmaz çünkü midye görüntüsü veren desenlerin kapanmasını istemiyoruz. 180 derecede (önceden ısıtılmış fırında) üzerleri kızarıncaya dek pişiriyoruz. Deneyenlere afiyet olsun!

1 yorum:

  1. Nefis görünüyor, tam benlik bende çok yufka açamam:))
    Ellerinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.