4 Haziran 2016 Cumartesi

Petunyalar

Bahçe perisinin verdiği ilhamla, evimize, bahçemize en uygun  süs bitkilerini bulmaya, ''bu bitkileri nasıl sağlıklı ve güzel yetiştirebiliriz?'' sorusuna yanıt olan  ip uçlarını paylaşmaya devam dostlar..  Tabii ki  deneyimlerime dayalı bilgileri aktarıyorum.

Petunyalarla dostluğumuz Lara'da yaşadığımız  yıllara dayanır. Buraya  yerleşince oradaki bazı güzel bitkilerimiz uyum sağlayamadı. Örneğin Pentaslar, farklı renkli begonviller... Biraz daha don olaylarına  açık olan bu bölgede  kışı atlatamadılar. Petunyalar ise tek yıllık ilkbahar yaz  bitkisi olduklarından sorunsuz yetişip bol bol çiçek verdiler.


Yetiştirilmelerine gelince;
çok zor değil. Daha önceleri çiçek serasından aldığım fideleri uygun saksılara, 7-8 cm aralıklarla, üçer dörder tane ekiyordum. Geçen yıl baktım ki  çiçeklenme döneminden sonra bol bol tohum verdiler. Bu tohumları alıp bu yıl tohumdan çimlendirdim.  Bu gördükleriniz tamamen kendi ürünlerim.  İlk kez yetiştirecekler, tohum pazarlayan sanal marketlerden pek çok seçenekle tohum alabilirler. Tohum ekme zamanı geçmiş olsa da fide ekme zamanı henüz geçmedi. Bir seradan satın alacağınız bir kaç fide ile başlayıp, seneye tohumdan üretime geçebilirsiniz.


Şimdi meraklısı için bu süreci anlatacağım:

Şubat  sonundan itibaren mart ayı boyunca tohumlarınızı ekmelisiniz. Genişçe, fazla derin olmayan çimlendirme saksısıları seçin. Viyollere de ekebilirsiniz. Tercihen çimlendirme torfu ile, yoksa  torf,  bahçe toprağı karışımına tohumlarınızı ekin. Tohumlar çok minik olduğundan  ben genişçe delikli bir tuzluğa ince der kumu ve tohumları karıştırarak koydum. Tuz serper gibi serptim. Tohumlar çok sık olmamalı. Üzerlerini incecik  toprak torf karışımı ile örtmelisiniz. Süzgeçli sulama ile sulayıp sürekli toprağı nemli tutmak gerekiyor.Çimlenmeleri biraz uzun sürüyor, sabırlı olmalısınız.(yaklaşık iki ay)  Çimlenen fideleri,  su tutumu yüksek, kaliteli  saksı toprağı ile doldurulmuş, geniş ve derinliği az  saksılara, saksınızın büyüklüğüne göre üçer, beşer adet dikin. Fideleri bir kaşık yardımı ile, köklerini zedelemeden olabildiğince topraklı olarak almalısınız. Minik çukurlar açıp, fideyi yerleştirin.Parmak uçlarınızla diplerini sıkıştırmayı unutmayın.

Işık ve Su İhtiyacı
Bol ışık istiyor. En az altı saat gün ışığı görmeli. Nemsiz, bol ışıklı yerlerde coşuyor. Toprağı kurudukça, yapraklarını ıslatmadan sulamak lazım. Suyu seviyor diye suda boğmayın sakın!

Gübre İhtiyacı
Çiçekçi granül gübre tavsiye etmişti ama ben  fide dikimi sırasında toprağa iyice yanmış çiftlik gübresi koyduğum için buna gerek kalmadı. Bir kova toprak torf karışımına bir kaç avuç gübre yeterli. Çiçeklenme döneminde sıvı gübre öneriliyor ama ben vermedim.

Saksı Seçimi
Genişçe,  derin olmayan saksılar seçilmeli. Petunya saksısı olarak arayabilirsiniz. Ben Evidea'da buldum. 

Püf Noktası:
Tomurcuklanmadan önce sürgün uçlarını  elinizle budarsanız dallanma ve çiçeklenme artıyor. Ben bu işlem sırasında üzülüyorum!
 Son olarak belirtmek isterim ki, renk ve  çiçek büyüklüğü olarak onlarca çeşidi var. Ben bu yıl geçen yılın çiçeklerinin  tohumlarını kullandığım için fazla çeşidim olmadı. Yine de  sürpriz  bir şekilde morlar beyazlarla melezlenip pembenin farklı tonlarında petunyalar  verdiler. Önümüzdeki yıl  kısmet olursa  tohum satın alıp özellikle minik çiçekli petunyalar yetiştirmek istiyorum.  Onlar asılabilen saksılardan sarkarak çok hoş görünüyorlar.

Şimdilik bizden bu kadar.  Farklı bitkilerle yeniden buluşmak üzere hoşça kalın. Renginiz ve keyfiniz bol olsun..




































13 yorum:

  1. Sıcağı pek sevmiyorlar bir de rüzgarı değil mi komşucuğum ? Bizim bahçe çok rüzgar alıyor o nedenle biraz nazlanıyorlar ama çok seviyorum Petunyayı ben; çok neşeli ve renkliler ...
    Ne güzel paylaşım olmuş teşekkür ederim .
    Bir de paylaşımlarımız bloggerde o kadar geç görünüyor ki yeni yayınları facebook hesabınızda görmesem kaçıracağım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aşırı sıcaklarda yaprakları kavruluyor. Rüzgarla olan anlaşmazlığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum sayenizde. Okuduğunuz ve yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim.

      Paylaşımların neden geç göründüğünü anlamıyorum. Acaba yalnızca benim sorunum mu?

      Sil
  2. Ne güzel bilgiler vermişsiniz, bende sizin gibi geçen yılki petunyalarımdan bilmeden de olsa bu yıl kendim üretmişim. Saksıların içine dökülen tohumlar kendiliklerinden çıkınca nasıl sevindiğimi anlatamam. Yalnız bizim bahçemiz çok rüzgar aldığı için petunyalar çok dayanıklı olmuyor tam en çiçekli en güzel zamanlarında ölüp gidiyorlar. Bende sizinkilere bakar bu güzelliğin tadını çıkarırım artık. Mutlu yazlar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petunyalar çiçek ve tohum verme konusunda çok cömertler. Rüzgarın onlara zarar verdiğini ben de Nilgün Hanım'dan öğrendim. Bahçe malzemeleri pazarlayan bir sanal markette görmüştüm; farklı yüksekliklerde rüzgar perdeleri var. Rulo halinde satılıyor. Aynı zamanda çiçek tarhlarına bordür olarak da kullanılıyor. Sanırım Koçtaş'ta da var. Bir bakın isterseniz.Size de keyifli ve sağlıklı yazlar olsun.

      Sil
  3. Genel bir sorun herhalde komşucuğum. Pembe Yastık Sebi de aynı sorundan sözetti. Sanırım blogger kendini yenlemeli artık.
    Sevgiler , iyi pazarlar !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de iyi pazarlar. Minik patilileri sevin benim için:)

      Sil
  4. Petunya hanııım, pabucu yarııım, çık dışarıya oynayalııım....Ay ne kadar neşeli bir çiçek şu petunya... Gördüğümde hep aklıma bu çocuk tekerlemesi gelir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, neşeli, renkli, iç açıcı bir çiçek:)

      Sil
  5. çiçeklerle bu kadar iyi anlaşabilen biri hiç olamadım, herhalde olamayacağımda, sanırım ilgimi sevgimi göstermeyi beceremiyorum birazda tembelim galiba. o nedenle sardunyaları seçtim kendime güçlü dayanıklı hatta kendi başlarının çaresine bakan çiçekler. ama çook özeniyorum sizin bahçenize, nasıl da güzel, nasıl da özeller. harikasınız. emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sardunyalar da sizi seçmiş olabilirler. Bakarsınız başka çiçekler de birer birer etrafınızda olurlar bir gün. Bu işler böyle başlıyor, küçük ama beğeni, sevgi dolu adımlarla:)Çiçekler kadar renkli, harika günleriniz olsun.

      Sil
  6. Petunyaları ben de çok seviyorum.Renk renk,cıvıl cıvıl .Benim bu yılki petunyalarım kendiliğinden çıktı.Geçen yılki topraktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne hoş bir sürpriz:)Artık çoğaltıp petunya dolu bir balkon ya da bahçe yapmak kalıyor size:)

      Sil
  7. Teşekkürler. Hemen bakıyorum. Bizden de sevgiler.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.