1 Ocak 2012 Pazar

Roberto Bernardi'nin Yağlı Boya Tabloları

''2012'nin ilk yazısı ne olsun?'' diye fazla düşünmedim.  Sanatla ilgili bir paylaşım oldu; eh, ne diyelim, sıkıntılarla, sorunlarla  dolu bir yıl değil de, sanatla güzelliklerle geçecek bir yıl olsun, arkası çok gelsin:)

Ben de yeni tanıdım bu sanatçıyı.  O bir  ressam..

Diğerlerinden farkı şu:

Onun yapıtları günümüzün hiper realite akımını tam anlamıyla temsil ediyor. Dahası görenleri hayretlere düşürüyor(muş)!  Ben reprodüksiyonlarını görünce inanamadım.

Aslında bir fotoğrafla, çizilen ya da boyanan bir resmi ayırdetmek çok da zor değil ama Roberto'nun  yağlıboya tablolarında şöyle bir duruyorsunuz! ''Yok bu resim olamaz,  kesin  fotoğraf '' diyorsunuz.. Ama fotoğraf değil, her nasıl yapıyorsa  yağlıboya resim hepsi.

İşte  bazıları:






15 yorum:

  1. Hepsi çok güzel, mutfak görüntülerine bayıldım...ne kadar büyük bir yetenek. mutlu yıllar..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Hülya Hanım, size de mutlu yıllar!!!

    YanıtlaSil
  3. İnanamadım :)
    Bu artık yetenek değil, bambaşka, isimlendirilmemiş bir şey olsa gerek.
    Tek kelime; muhteşem.

    YanıtlaSil
  4. İnanılmaz, gerçekten bunların fotoğraf olmadığına inananmadım.Kadehlerdeki yansımalar, cam görüntüsü, saydamlığı gerçek ile birebir.Büyük yetenek gerçekten .Size de mutlu yıllar dilerim:)

    YanıtlaSil
  5. Hakikaten fotoğraf görünümündeler..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Hepsi harika bayıldım..daha doğrusu inanamadım..ne diyeyim yapanın eline sağlık..
    sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu yıllarınız olsun:)

    YanıtlaSil
  7. DOĞRUSU ÇOK İLGİNÇ BULDUM BU TABLOLARI.. YENİ BİRİNİ SAYENİZDE KEŞFETTİK...
    BLOGUNUZU TAKİBE BAŞLADIM .. BANADA BEKLERİMM. SEVGİYLE

    YanıtlaSil
  8. http://deryasolmaz-magma.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. Ben de sizi takibe aldım Magma.

    YanıtlaSil
  10. Bu Resimlerin bir insan elinden çıkmış olması imkansızdır...Ben bir ressammım..Haydi diyelim yansımaları ve nesneleri bire bir canlı gibi benzetmiş..Şişsler üzerindeki yaziler matbaa baskısından çıkmış..Bir ressam nesmeleri fırça ile yapabilir ,fakat bu kadar düzgün ve kusursuz yazı harflerini yapamaz...Matbaa işinden de anlarım...Dediğiniz bu ressamı araştıracağım...Umarım yanılmıyorsunuzdur..Ayrıca fotğtaf gibi resim yapmanın hiç bir sanatsal değeri yoktur...Maddi değeri olabilir..Adam da stil yok tarz yok..boya tabakalarının etkinliği bile görünmüyor...Benim bildiğim bir ressam fotoğraf çeker gibi resim yapmaz...Yapsa bile o kadar uzun süre emek verdiği bu işleri kaç paraya satacak..Herhalde trilyon ister...Ve neticede ancak bir veya iki kişiye belkide hiç kimseye satamayacak....Bırakın Allaha aşkına ..Fotoğraf gibi resim yapmanın sanat ile ne ilgisi var...Önce sanat , Resim sanatı ne demek onu öğrenin...Ünlü Ressam Van Gogh fotoğraf gibi resim yapmamıştır ama bugün onun bir tablosunu almaya servet yetmiyor...Kolay kolay kimse alamıyor..Çünkü çok büyük para isteniliyor..Kardeşim bu resmi fotoğraf gibi yapmışsın misal, senin yaptığını niye alayım..En kral fotoğraf makinası ile çekerim aynısı olur...Olmaz..Sanatın ve resim sanatın ne olduğunu nasıl resim yapılması gerektiği bilgisini verseydiniz benim gibi düşünürdünüz..Araştırın dedikleri..Kim haklı , kim haksız açığa çıkar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada yapılan işin sanat olup olmadığı tartışmasına girecek değilim. Bu adam
      bir şekilde, kim bilir hangi tekniği ve teknolojiyi kullanarak farklı bir şeyler yapmış. Satıp satmaması da kendi sorunu. ''Kim haklı kim haksız?'' yaklaşımınızı yadsıdım. Aman siz haklı olun. Bernardi de çalışmaları ve ürettikleri ile mutlu ki, devam ediyor. Ayrıca sanat yutturmacasının ve kitsch ürünlerin cenneti bir dünyada yaşıyoruz. Bernardi fotoğraf gibi resim yapmakla sanata çok da büyük saygısızlık yapmış olamaz değil mi..

      Sil
  11. Öncelikle mesajımı yayınladığınız için teşekkür ederim...Doğrusu yaptığım eleştireye göre yayınlanmaz diyordum...Acele ile yazdığım bir mesaj , yorumdur..Bahsettiğiniz gibi Bernardi'nin fotoğraf gibi resim yapmasında elbette sakınca yoktur ve sanata saygızlık olarak göremeyiz..Bernardi'nin interne başka resimlerine de baktım..Raflarda aynı markalardan oluşan içecek ve gıdaları,şaraplı şişeler gibi..İster istemez insan bu resimlere baktığımde markete girmiş gibi hissediyordur.. " Vitamin Water " markalı bir ürün var..Dikkatlice inceledim herbirini..Şişe veya hernetin içersinde ise marka etiketleri hepside aynen matbaa baskısınan çıkmış gibiler..Birinde en ufak bir harf kayması ve banzemezliği görsem elle yapılmış bu diyeceğim...Malesef göremedim..Resim sanatı geçmişinde fotoğraf tarzında çalışan ünlü ressamlar vardır.Leonarda Da Vinci,Rambarnt,Rafeollo gibi adını hatırlayamadım ressamlar hep fotoğraf tarzında çalışmışlar..Fakat her nekadar da fotoğraf gibi yapmış olsalar bile elle yapıldığı anlaşılıyor..Fotğraf makinası içat edimeden önce bu tarz da çalışmak makbüldü..Devir onu götürebiliyordu..Daha çok kral ve ailesi portleri yapılması çok beimseniyor ve isteniyordu..Fotoğraf makinasının icadından sonra Resim sanatı kılıf değiştirmiş ve farklı etkinliklerde Sanat akımları oluşmuştur..Epresyonizm,Expresyonizm,soyu resim,kübizim,süraliyizm gibi akımlardır..Bu çağda ise Manet , Monet ,Van Gogh,Salvador Dali,Picasso gibi ressamlar sanata yeni bir çeşitlilik ve zenginlik getirmişlerdir..Fausto Zonara Osmanlı dönemi Saraybaşressamı olarak bir çok fotğraf tarzında önemli eserler vermişler ,yine elle yapıldığı anlaşılan eserlerdir..Kusara bakmayın Bernardininin yaptıklarında hiç bir estetik vegüzellik yok..Komposizyon sıfır..Fotoğraf sanatı diye bir şey de var..Çektiği fotoğraflara bir mana ,anlam verebilen duygu hislerini fotoğrafa yansıtabilen özgün fotoğraf sanatında yarımalar düzenleniyor..Efendim bu fotoğrafı ben çektim diyebiliyor ama elle yaptım demiyor..Lütfen Bernardinin hangi teknikle yaptığı diyorsunuz..Böyle bir teknik varsa, bu elle yapılan teknik iş değil makinaya dayalı ,elle yapılmayan bir ,iş olsa gerek..Eğer böyle ise diyeceğim yok..Fakat ben bunları elle yaptım dese diyeceğim olacaktır..Topluma doğru bilgi verilmesini desteklerim..Bernerdinin yaptıklarını satıp satmaması da umrumda değildir..Beni de ilgilendirmez..Ama ben bunları elle yaptım diyerek satış yapıyorsa işte buna hiç akıl erdirem...Benim eleştirim size yönelik değildir..Ama bu işin elle yapıldığı kanaatinde değilim..Böyle bir insan Dünyaya gelmedi sanırım..

    Sami Samioğlu

    YanıtlaSil
  12. İnternette bu konu ile ilgili biraz daha inceleme ve araştırma yaptım..Eski çağlarda fotoğraf tarzına resim yapmaya " Gerçekçilik Akımi " deniliyordu...Günümüzde ise bunun adı değimiş, " Hiperrealizim veya Fotorealizm " denmeye başlanmış galiba..Nette dolaşırken Hiperrealist,sembolist ve Sürrealist Ressam eserlerini inceledim..Ressamın adı " Ressam Alex Alemany "...Fotoğraf tarzında çalışmalar yapmış..Bura da en önemli özellik ressamın fırçasından çıktığının anlaşılmasıdır...Yani şüphe duyulmayan çok canlı eserler olduğu apaçık görülüyor...İşte ,eğer Hiperralizim örnek bir ressam göstermek gerekirse bana kesinlikle Ressam Alex Alamany 'i gösteririm..İncelemenizi rica ederim..Yaptığı çalışmalarda resim komposizyonu mükemmel,estetik ve görsel resim zevki hoş..Seçtiği konular sanatla uyumlu..Bunun yanında foğtoğraf tarzında olmayan bir ,iki çalışmasınıda eklemiş..Diğer çalışmaları Hiperrealizim akımında çalışmalar...Bu site de karşılaştırma yapılabilmesi için bu ressamın eserlerini de vermelisiniz..El ile fotoğraf gibi çalışmalar yapanları takdir ederim..Fakat sanatsal olarak ağırlığnı hissettirebilir mi bu işte şüphelidir..Üstünlüğü var diyemeyiz hatta demememiz gerekir..Saygılarımla..

    Sami Samioğlu

    YanıtlaSil
  13. Ben şahsen çok beğendim,yanlış hatırlamıyorsam yıllar önce okulda "hiperrealizm" diye bir tarz olarak bunu okumuştuk hatta tıpkı insan gibi heykeller vardı...bence bu da bir sanat ayrıca çok zor benim diyen insan yapamaz bu tarzı...

    YanıtlaSil

  14. Hiperrealizm tarzı ile yapılan resim çalışmalarını beğenenlerde olur beğenmeyenlerde...Elbette ki her kişinin beğenisine saygı duymamız gerekir..Zaten bende öyle yapıyorum..Hiperrealizm tarzı veya akımı ile yapılıp yapılmadığına emin değilim fakat ona yakın bir iki çalışma görüntüsü ile karşılaşmıştım..Eğer buradan bu resimleri verme imkanım var ise , nasıl yapılması konusunda bilgi almak isterdim...Bu resimlerden birinde, ressam dikiş makinasını çizmiş...O kadar canlı ve harika bir çalışma yapmış ki bana göre beğenilmemesi mümkün değil gibi..Her ne kadar canlı bir çalışma olsa da ressamın yaptığı bir çalışma olduğu izlemini veriyor...

    http://c1301.hizliresim.com/15/x/jhunv.jpg

    Bu tabloya ait resim linki alıp buraya verdim , fakat doğru bir işlem yaptığıma emin değilim..

    Ressam
    Sami Samioğlu

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.